Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

1 december 2015

Zondag 6 december 2015 – Día de la Constitución (dag van de grondwet)

Día de la Constitución is de dag waarop de Spanjaarden herdenken dat op 6 december 1978 (drie jaar na afloop van de dictatuur onder Franco) de nieuwe officiële Spaanse grondwet door een referendum werd goedgekeurd.
Franco was het staatshoofd in Spanje vanaf 1 april 1939 tot 20 november 1975. Spanje moest, na Franco’s dood, een nieuwe grondwet en politiek systeem opstellen. Algemene verkiezingen werden gehouden op 15 juni 1977. Het nieuw gevormde parlement stelde een nieuwe grondwet op. De Spaanse grondwet van 1978 werd goedgekeurd door 88 procent van de bevolking in een referendum op 6 december 1978.
De nieuwe grondwet trad in werking op 29 december 1978 en voorziet in een constitutionele monarchie voor een ondeelbaar Spanje.
Het origineel exemplaar van de grondwet, ondertekend door koning Juan Carlos I, is bewaard in het gebouw van het Spaanse Congres van Afgevaardigden op de Carrera de San Jerónimo in Madrid.

Día de la Constitución is een nationale feestdag en valt dit jaar op een zondag. Het openbare leven is over het algemeen erg rustig. De meeste winkels zijn gesloten, hoewel sommige bakkers en levensmiddelenwinkels open blijven. Het openbaar vervoer heeft een minimum aan aanbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten