Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

9 december 2015

Legende en feest van Onze Lieve Vrouw van Loreto, beschermheilige van Santa Pola

Het feest van de Onze Lieve Vrouw van Loreto wordt in Santa Pola gevierd op donderdag 10 december 2015 om 20.00 uur in de haven van Santa Pola.
De vieringen zijn een enscenering van onderstaande legende met aansluitend een processie met het beeld van de Virgen de Loreto naar de kapel in het fort van Santa Pola.

De legende  wil dat in 1643, in El Puerto de Santa María (Cádiz), een Moorse opstand uitbrak gepaard gaande met plunderingen en vernietigingen van kerken en kloosters. De opstand breidde zich uit naar
Puerto de Santa María waar ook Maria Guadalupe woonde, een zeer vrome vrouw,  die een prachtig beeld van Onze Lieve Vrouw van Loreto bezat. Ze had zo'n schrik dat het beeld in Moorse handen zou vallen want die zouden het beslist vernietigen of
verbranden. Ze wikkelde het Mariabeeldje in een doek en vluchtte ermee naar de haven en gaf het aan een visser die in de haven gemeerd lag en op het punt stond om uit te varen. De visser nam het beeldje en vroeg waar hij het moest afleveren, waarop de vrouw antwoordde, dat hij het beeldje moest achterlaten in de eerste haven die hij aanlegde. Eenmaal op zee, bekeek de visser het beeld nog een goed en hij vond het zo mooi dat hij besloot niet te stoppen in de eerste haven maar door te varen naar zijn thuishaven Villajoyosa.De reis kwam echter sneller ten einde toen er een enorme storm opstak, waardoor de visser genoodzaakt was te gaan schuilen in de haven van Santa Pola. De volgende dag was de storm gaan liggen en de visser besloot terug uit te varen en het beeldje niet zoals beloofd achter te laten in Santa Pola maar mee te nemen naar Villajoyosa. Drie keer poogde de visser uit te varen maar telkens stak er plotseling een zware storm op.  Na de derde dag besefte de visser dat het Mariabeeldje in Santa Pola wilde blijven. De visser ging aan wal en gaf het beeld van Onze Lieve Vrouw van Loreto aan de bevolking van Santa Pola. Hij vertelde zijn verhaal en de volgende dag kon hij zonder problemen uitvaren en terugkeren naar Villajoyosa, terwijl de Onze Lieve Vrouw van Loreto in Santa Pola bleef, zoals ze zelf heeft gewild.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten