5 juni 2015

Wij bezochten de "Camino del Rey" in Malaga


Een paar weken geleden liepen we over het beroemde wandelpad "Camino del Rey", 500 km van Hondón de las Nieves maar beslist de moeite om eens te doen als je in de omgeving van Malaga bent.

De Camino del Rey werd gebouwd tussen 1901 en 1905 en werd gebruikt om materiaal en mensen te vervoeren tussen twee elektriciteitscentrales die werden gebouwd aan weerszijden van de El Chorro kloof.
Het was pas in het begin 1920 dat het pad officieel werd geopend door koning Alfonso XIII en waardoor het de naam 'Camino del Rey' of 'Koningspad' kreeg.
De El Chorro kloof is een fantastische plek, met enorme rotswanden, wel 400 meter hoog over een lengte van 3km. 'El Chorro' kan vertaald worden als de 'stroom', en het water stroomt op hoge snelheid door de smalle ravijn. Het hoogteverschil tussen de twee aangelegde reservoirs aan weerszijden van de kloof bood een unieke gelegenheid om hydro-elektrische energie te produceren. Een bijna revolutionair concept in die tijd!
De echte attractie was echter het smalle looppad, El Camino del Rey, die vervaarlijk langs de kloof slingert. De oorspronkelijke structuur zou door zeilers gemaakt zijn die gewoon zijn met klimtouwen te werken. Er wordt ook gezegd dat gevangenen die ter dood veroordeeld waren de gevaarlijkste taken uitvoerden.
Het pad werd gebouwd met stalen frames, aangevuld met een soort beton bestaande uit zand en cement. Een eenvoudige ijzeren leuning werd als enige ondersteuning aangelegd langs het pad. De Camino raakte in verval en werd officieel gesloten in 2000, nadat een aantal mensen er de dood vonden.

2015 Camino del Rey door wimkuyps

Dit gevaar trok klimmers en adrenaline junkies van over de hele wereld aan. De Camino del Rey verwierf zo faam als 'het gevaarlijkste pad ter wereld'. Het pad met de beschadigingen toont nog altijd dit risico, vlak onder het nieuwgebouwde pad!
De regering sprak al jaren over een restauratie van de Camino. In het najaar van 2013 kwamen deze plannen uiteindelijk tot uitvoer. De lokale overheden en de stad Malaga deelden de 5,5 miljoen euro renovatiekosten. Daarvan zijn al 2.2 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe wandelpad; de rest is bestemd voor aanvullende diensten in het gebied zoals wegen, parkeerplaatsen en busverbindingen.
In het eerste jaar alleen al zullen naar schatting 250.000 mensen de Caminito bezoeken, wat lokaal meer dan 20 miljoen euro en zowat 180 directe jobs oplevert. Het belooft een van de grootste attracties in Andalusië en misschien zelfs heel Spanje te worden!

Tickets kan je alleen online reserveren.
Tickets moeten online geboekt worden en dat kan via de website http://www.caminitodelrey.info
Je kiest een datum, een tijdstip en de kant waar je wil starten (Ardales of El Chorro) Je vult je naam en ID-nummer in en krijgt de tickets via email. De eerste zes maanden is de toegang gratis. Daarna is het €6 per persoon.
In het begin kon je slechts tot 2 maanden van tevoren boeken op de site, maar door het enorme succes kun je nu tot 4 maanden van tevoren boeken. Zorg dat je er tijdig bij bent, want de eerste week dat dit kon werd de site overspoeld door duizenden bezoekers: de toegang voor de eerste 2 maanden was na een week al praktisch volgeboekt, vooral in het weekend!
Er worden maximum 400 personen tegelijk toegelaten op de Caminito. De eerste controlepunten laten groepen van tot 50 mensen door, telkens in periodes van een halfuur. De eerste 6 maanden (gratis) wordt bezoek van zowat 600 mensen per dag verwacht.

Openingsuren en data
1 april tot 30 oktober: 10.00 tot 17.00 uur
1 november tot 31 maart: 10.00 tot 14.00 uur
Gesloten 24, 25, 31 december en 1 januari.

Meer info kan je vinden op:

Video hoe het was: