16 juni 2015

Het modernisme op de begraafplaats in Novelda.

Cementerio begraafplaats in Novelda
Een van de mooiste begraafplaatsen uit deze regio is het "Cementerio" of begraafplaats van Novelda.  Vele oude graven dateren uit de tijd dat het modernisme in volle bloei was in Novelda.
Het modernisme was een artistieke beweging die zich ontwikkelde tussen het einde van de 19de en ‘t begin van de 20ste eeuw. De sociaaleconomische situatie in Novelda in deze tijd was oorzaak van de vorming van een betere stand door de opleving van de handel, vooral van de saffraan en de ontwikkeling van de landbouw. Deze stand was geïnteresseerd in de toepassing van de toen geldende modenormen op hun gebouwen: Het Modernisme. Mooie golvende en kunstige vormen, waarbij bloemmotieven en de vrouw verschijnen in de meeste ornamenten. Deze rijke families brachten ook deze invloed over naar hun monumentale grafzerken en begraafplaatsen.


Cementerio Municipal
Calle de la Romana, s/n
03660 Novelda
Klik HIER voor de ligging van de begraafplaats.

Tot in de zeventiende eeuw werden de mensen begraven in en rond de kerk, midden in de stad of het dorp. Het begraven in de kerk gebeurde niet altijd zorgvuldig. Geruimd werd er niet, dus de kerken raakten overvol. Door het herhaald oplichten van de stenen verzakte de vloer en sloten niet alle grafstenen even goed meer aan. Het gevolg was dat in de kerken soms een doordringende stank hing. Hier komt ook de uitdrukking "Een rijke stinkerd" vandaan. Mede omdat er epidemieën zoals de pest in Spanje heersten werd het steeds onhygiënischer in en rond de kerken.
Toen er tegen het einde van de achttiende eeuw meer inzicht kwam in het belang van een goede hygiëne gingen er steeds meer stemmen op om het begraven in kerken te verbieden en de begraafplaatsen buiten de stad te verplaatsen. 
In Spanje werd in 1773 met de wet van 1ª, tít. iii, lib. i de ley Novísima bepaald dat er niet meer in de kerk mocht begraven worden.
In verschillende wetten, tot in 1804, werden een aantal maatregelen genomen om de bouw van begraafplaatsen buiten de steden en dorpen te verwezenlijken. Ook de begraafplaatsen rond de kerk (hiervan de naam "kerkhof") werden op termijn opgeruimd
In Spanje worden de doden niet in de grond begraven zoals in België en Nederland maar de kist wordt in een nis geschoven in een muur op de plaatselijke begraafplaats. De nissen worden meestal niet gekocht maar gehuurd van de gemeente waartoe de begraafplaats behoort. Als de huur niet betaald wordt, dan worden de overblijfselen na enige tijd verwijderd en binnen de begraafplaats in een algemeen graf geplaatst. Daardoor komt er een nis vrij voor een volgende overledene wiens familie wel betaalt. Rijke families kopen meestal een stuk grond op de begraafplaats en laten daar een kleine kapel op bouwen waarin ze hun dode familieleden kunnen begraven. Op de dag van de begrafenis zelf wordt de kist met een heftruck in de bestemde nis geschoven en deze nis wordt gelijk dichtgemetseld en voorzien van een naamplaat.

Link naar de foto's: https://1drv.ms/f/s!AqsxDt6ptTp4wQjoSm2Hzo6sGzpX
 

2015 Begraafplaats Novelda