17 juli 2016

Salinas van Torrevieja en La Mata.



Salina is het Spaanse woord voor zoutmeer en zo noemt men de beide zoutmeren in Torrevieja en La Mata. De inwoners spreken ook over de Lagunas. Een Laguna is in het Spaans een strandmeer of lagune. Soms gebruikt men ook het woord Pink laguna vanwege de soms roze kleur van het water. Deze roze kleur ontstaat door de afzettingen van rode algen in de lagune.
Het zoutmeer bij Torrevieja heeft een oppervlakte van 1.400 hectare met een lengte van 5.500 meter en het zoutmeer bij La Mata heeft een oppervlakte van 700 hectare. Het totale grondgebied bedraagt 3.743 hectare.
De oudst bekende documenten over de Lagunas zijn van 1321. In dat jaar gaf de Spaanse kroon, de Moren waren juist uit deze regio verdreven, de Lagunas aan de stad Orihuela. De bedoeling was om dit gebied als een binnenzee te gaan exploiteren met als einddoel er vis op te kweken. In 1389 werd toestemming gegeven om een kanaal te graven vanaf de Middellandse zee naar de Salinas. Het duurde echter nog bijna 100 jaar voor dit project tot een goed einde kwam. 
Maar toen de verbinding in 1482 klaar was bleek dat de vissen geen zin hadden om van de Middellandse zee naar de lagune te zwemmen. Ze vonden het water veel te zout…
De stad Orihuela wist niet wat ze verder met dit gebied moesten aanvangen en gaven het in 1759 terug aan de Spaanse kroon. Als het water dan te zout was voor de vissen zou het misschien wel kunnen dienen als zoutwinning. Na onderzoek in La Mata bleek dat het zout van erg goede kwaliteit was en men startte de zoutproductie op. Wegens betere omstandigheden verplaatste men nadien de zoutproductie naar Torrevieja. Het zoutmeer van La Mata zou nog wel dienen als opwarmingsbekken voor het zoutmeer van Torrevieja.
Tot midden vorige eeuw was, naast de visvangst, de zoutwinning de belangrijkste inkomstenbron van Torrevieja. Later nam het toerisme toe en gingen meer en meer vissers en inwoners van Torrevieja in de toeristische sector werken. Door een grote technische innovatie vorige eeuw werken er nog slechts 150 werknemers in de zoutmeren. Door het warme weer in de Costa Blanca gaat de zoutproductie in Torrevieja het hele jaar door. Jaarlijks produceert het zoutmeer gemiddeld zo’n 600.000 ton zout.
De Salinas zijn maximum één meter diep en naast een hoog natriumchloride-gehalte treft men er ook nog andere mineralen aan zoals magnesiumchloride en -sulfaat, kalium- en natriumbromide evenals calciumsulfaat.
Door de aanwezigheid van de grote zoutmeren in de omgeving inclusief die van Santa Pola, staat de lucht in deze regio bekend als zeer schoon. Ouderen en zieken met allerlei chronische gezondheidsklachten komen vaak naar hier voor een gezondheidskuur. De omgeving zou de gezondheid bevorderen vanwege de droge lucht en de hoge concentraties van jodium in de lucht.
Sinds 1989 zijn de Salinas van Torrevieja en La Mata een natuurpark geworden onder bescherming van de regering van de autonome regio Valencia. In het park zijn de nodige voorzieningen aanwezig waaronder fietspaden, bewegwijzerde wandelroutes, verklarende informatieborden en vogelobservatieposten.
Jaarlijks telt het park zo’n 80.000 bezoekers.
Het bezoekers centrum van het natuurpark is gevestigd in het voormalige Casa Forestal in het gehucht La Mata gelegen op ongeveer 400 meter van de N-332 Alicante - Cartagena, km 64,5.De Openingstijden een bezoek van:
9: 30u tot 14: 00u (maandag tot vrijdag)
9: 00u tot 13: 00u (zaterdag, zondag en feestdagen)

Telefoon: +34 966 92 04 04
GPS: 38°01'30.6"N 0°39'30.4"W
Maps: https://goo.gl/maps/P1DfkVrcCZS2
http://www.habitatge.gva.es/web/pn-lagunas-de-la-mata-torrevieja

Wim Kuyps