1 april 2015

Autopech in Spanje, wat te doen?

In Spanje mag een motorvoertuig geen ander motorvoertuig slepen, tenzij in een noodgeval bij pech en alleen maar tot de eerste de beste plek waar men buiten de weg het defecte voertuig kan neerzetten. Op een autosnelweg of autoweg mag NOOIT door een particulier gesleept worden. Wel mag een aanhanger gebruikt worden waar een auto op gezet kan worden. Deze mag dan een maximale lengte hebben. Voor de sleep met aanhangwagen is dat 18,75 m. en met oplegger 16,5 meter.
Gelukkig is bij de autoverzekering in Spanje standaard de sleepdienst meeverzekerd. Deze "grua" is de eerste die je moet bellen als je met pech langs de weg staat. Het is gratis en je hoeft er dus nooit extra voor te betalen. Ben je nog thus enje auto start niet dan kan je eveneens deze sleepdienst bellen. Heb je een lekke band en biedt de vluchtstrook eigenlijk te weinig ruimte om zelf je band te verwisselen, bel dan ook de 'grua'. Deze sleept je auto naar een garage in de buurt waar je probleem opgelost kan worden.  Wat je dus moet doen in geval van nood is het noodnummer bellen van je verzekering. Zorg dat je dat altijd in de auto hebt liggen of sla het op in je GSM. Pech komt altijd onverwachts en ongelegen.
Heb je pech of sta je om welke reden langs de kant van de weg, zorg er altijd voor dat je je gevarendriehoek op de juiste manier plaatst om overige weggebruikers voor je aanwezigheid te waarschuwen. Trek daarbij onmiddellijk, het liefst vóór je uitstapt, het reflecterende veiligheidsvest aan dat je verplicht bent te dragen en dus ook verplicht in je auto moet hebben liggen. Zo val je goed op en ziet ook de sleepdienst of de politie makkelijker waar je bent.