15 december 2014

Hoe vieren de Spanjaarden de eindejaarsfeesten?

Eén groot verschil tussen de Spanjaarden en de Belgen/Nederlanders is het versturen van kerstkaartjes.De Spanjaarden sturen alleen kerstkaartjes naar personen die ze de volgende weken niet zullen zien. Volgens de Spanjaarden moet men geen kaartje sturen naar iemand die men toch dikwijls ziet, men kan hem dan een Zalige Kerstmis persoonlijk wensen.  
Vanaf begin december veranderd het uitzicht van de steden en dorpen, de kerst versieringen worden opgehangen in de straten en de winkels passen hun uitstalramen aan. 
In Spanje komen er op sommige plaatsen unieke tradities en gebruiken bij zoals het kerstspel of in het Spaans “Bélen” 
Een van de belangrijkste symbolen doorheen Spanje is het kerstspel met de stal. Deze scenes, vaak uitgebeeld met levende personen, zijn in het ganse land te vinden. 
Sommige steden hebben zelfs een live kerstspel met acteurs en actrices. Zij spelen de rol van Maria en Jozef met de Drie Koningen. Verder kan men in de stal levende dieren vinden die dikwijls in verband gebracht worden met de geboorte van Christus zoals lammeren, ezels en schapen.
Een van de bekendste kerstspelen uit de regio gaat jaarlijks door in La Canalosa (Hondón de las Nieves)

22 december: School verlof en trekking van “El Gordo”
Deze dag zijn er er voor de Spanjaarden twee belangrijke gebeurtenissen. De eerste gebeurtenis is dat het de laatste schooldag is voor de kerstvakantie maar de belangrijkste gebeurtenis van deze dag is de trekking van de loterij “El Gordo”. De kerst loterij is verreweg de grootste loterij van Spanje en is een traditie voor veel Spanjaarden.  Berichten uit de plaatsen waar er winnaars wonen komen de ganse dag op het nieuws. De trekking zelf is een belevenis op zich, de ganse voormiddag loopt de trekking op televisie en de winnende nummers worden gezongen door schoolkinderen.

24 december: Kerstavond of “Nochebuena”
Kerstavond of “Nochebuena” is in Spanje hetzelfde zoals in veel andere landen. Men eet een enorm feestmaal en men gaat naar de mis. Speenvarken en lam aan het spit is typisch voor Castilla y León, Castilla la Mancha en Madrid. Kalkoen en eend vind je dan weer meer in Andalusië. 
Typisch voor Kerstmis is het grote aanbod van vis en schaaldieren. Garnaal, kreeft, krab en vis staan dikwijls op het menu maar meestal in de kuststreken. Dit alles rijkelijk overgoten met eenglaasje cava.
Na het eten gaat men dan naar de middernachtmis die hier “La misa del Gallo” heet. De naam komt van de haan(gallo) omdat een haan de geboorte van Christus aankondigde. Na de middernachtmis gaat het feesten nog even door.

25 december: Kerstdag of “Día de Navidad”
Het is een verderzetting van de avond daarvoor. Mensen bezoeken hun familie, men eet een  feestmaal maar toch iets minder dan de avond ervoor en op veel plaatsen genieten de kinderen van hun cadeautjes die ze gekregen hebben van de kerstman “Papa Noel”. Cadeautjes zijn deze dag niet zo populair omdat de meeste Spanjaarden wachten tot 6 januari (Los Reyes Magos).

28 december: Dag van de Onnozele Kinderen of “Día de los Santos Inocentes”
De gebeurtenissen op deze dag zijn exclusief Spaans en het is een beetje als onze 1 april. Alhoewel de oorsprong van deze dag aan de bloedige kant is, het is de moord op de pasgeboren jongetjes in Bethlehem op bevel van koning Herodes, is het vandaag de dag eerder een plezierige gebeurtenis.
Er verschijnen rare en absurde berichten in de kranten en de Spanjaarden halen grappen uit met hun vrienden en familie.

31 december: Oudejaarsavond of “Nochevieja”
Deze avond gebeurt er iets dat hetzelfde is doorheen gans Spanje. Op de pleinen van de Spaanse steden en dorpen komen de mensen samen om het oude jaar uit te wuiven en. Als het twaalf uur is dan luiden de klokken 12 maal en alle Spanjaarden eten op elke klokslag een druif. Volgens de traditie hebben diegenen die hier in slagen een jaar van voorspoed te verwachten.
De feestjes op deze avond kunnen tot in de vroege uurtjes duren.

6 januari: Driekoningen of “Los Reyes Magos”
In België en in Nederland kent men Sint Niklaas die geschenken brengt voor de kinderen. In Spanje krijgen de kinderen geschenken bij het feest van de Drie Koningen. De Spaanse kinderen wachten reeds lang op deze dag want vandaag krijgen zij hun speelgoed.
Op 5 januari zijn er in veel steden optochten van de drie koningen en zij gooien handenvol snoepgoed naar de kinderen.
Voordat de kinderen naar bed gaan zetten zij hun schoentje op een goed zichtbare plaats in het huis en zij hopen er de volgende dag speelgoed in te vinden. Men plaatst ook water en voedsel voor de dieren van de drie koningen bij de schoenen. De stoute kinderen krijgen van de koningen een zwart gekleurde soort snoep die steenkool voorstelt.
Voor het ontbijt of na de lunch eet men vandaag een typisch dessert, het is de “Roscón de los Reyes”. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen.
Binnenin de cake zijn er twee verrassingen verstopt, de ene is een cadeautje en diegene die deze kan vinden is de koning of de koningin voor de rest van de dag en hij/zij mag de bijgeleverde kroon dragen.
De tweede verrassing is een boon en diegene die de boon zal vinden moet de cake het volgende jaar betalen.


Overname artikel toegestaan mits bronvermelding.