9 oktober 2013

9 oktober "Mocadorà", onze Valentijnsdag.

Niet alleen wordt er op 9 oktober de dag van de Valenciaanse gemeenschap gevierd, maar ook het feest van San Dionisio, in de regio Valencia, de patroonheilige van de geliefden.
De traditie wil dat die dag de mannen aan hun geliefde een sjaal (mocador in Valenciaans) geven met daarin gewikkeld snoep uit marsepein gemaakt in verschillende vormen en kleuren die de groente en fruit van het vruchtbare platteland rond Valencia voortellen.
Deze traditie gaat terug tot de achttiende eeuw, toen na de Spaanse Successieoorlog, de "Nueva Planta decreten" verbood de vieringen (met vuurwerk en raketten) van de komst van de veroveraar James I in Valencia te vieren. In reactie op het verbod begonnen de bakkerijen marsepeinen snoep te maken in de vorm van raketten, maar ook de fallische of ronde vorm deed denken aan het mannelijke geslachtsorgaan. Deze worden piuleta i tronador. Piula of piuleta (kleine voetzoeker in het Spaans) genoemd en is ook een vulgaire naam van de penis in Valenciaanse (vooral als de klein is). Het marsepein staat ook voor de vruchtbaarheid van Valencia. Het is de bedoeling dat de man elk jaar een zakdoekje met marsepein geeft aan zijn geliefde. De vrouw bewaart deze zakdoeken om aan te geven hoelang de liefde tussen de twee al duurt.
Mocaorà is vergelijkbaar met onze Valentijnsdag
© 2013, Wim Kuyps - wkuyps@hotmail.com