14 oktober 2013

Rijst en Paella in Spanje

Het binnenland van de regio Valencia is  de bakermat van de paella. Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd, een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige  konijn, kip en slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco). Gemengde paella's met vlees en vis zijn Paella Mixta's. Van een eenvoudig boerengerecht veranderde de paella in een culinair gerecht voor iedereen.
Rijst moet in Europa al ver voor de Romeinse tijd  verbouwd zijn. Maar pas nadat de Iraanse arts Ibn Masawayh (777-857) rijst omschreef als een voedsame voeding, verspreidde het zich al snel naar alle uithoeken van de Arabische wereld van dat moment, waaronder door de bezetting van de Moren ook naar Spanje, waar rijst eigenlijk al sinds ongeveer 330 v C bekend was maar  opgenomen was in het voedingspatroon. Het zou zich verspreiden langs de hele mediterraanse kust, waar het gewas in moerasachtige gebieden verbouwd werd. 
Het oudste receptenboek, waar recepten met rijst in voorkomen, is het Catalaanse ‘Sent Sovi’, uit de veertiende eeuw. Het gaat om twee recepten, één waarin rijst gekookt wordt in amandelmelk en een andere van een eiergerecht met rijst. Er werd lange tijd beweerd dat rijst gekookt in melk met suiker, in tijden van Cervantes door de adel als een lekkernij beschouwd, niet alleen een hoge voedingswaarde heeft, maar ook de zaadproductie van het lichaam vermeerdert.
Na eeuwen rijstverbouwing onder de kaliefen zou echter na de herovering van het Spaanse land door de christenen in 1492  van hogerhand verboden worden om rijst te telen, zelfs op straffe van de dood, omdat deze vorm van exploitatie beschouwd werd als schadelijk voor de volksgezondheid.
Paella Gigante
Desondanks is rijst een niet weg te denken voedingsproduct in Spanje, wat natuurlijk te danken is aan de Moorse overheersing, maar ook vooral aan al degenen die, soms met gevaar van eigen leven, het verbouwingsverbod in de wind sloegen omdat de armoede en de honger hen dat ingaf. Vanwege de Moorse invloed op de rijstplantages in Spanje is het niet te verwonderen dat het Spaanse woord voor rijst, ’arroz’,  van het Arabische woord ‘ar ruzz’ komt
Men vermoedt dat de naam ‘paella’ een buitenlandse herkomst heeft, waarschijnlijk van ‘padella’, het Italiaanse woord voor een soort koekenpan met hoge randen waarin dit gerecht gemaakt werd, of zelfs van het latijn ‘patela’, met dezelfde betekenis. Die typische pan, met een oor aan twee kanten, heet in Spanje een ‘paellera’, genoemd naar datgene wat er doorgaans in bereid wordt, al kunnen er ook andere rijstgerechten mee gekookt worden. Een goede ‘paellera’ heeft een diameter van ongeveer 30 centimeter en de randen zijn niet hoger dan 7 tot 12 centimeter.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: "http://hondon-nieves.blogspot.com.es/"