14 juli 2013

Mariano Ros, een kunstenaar in de bergen van Ferriol - Elche

Genesteld in de bergen van Ferriol (Sierra del Ferriol), in een oude steengroeve waarvan de stenen werden gebruikt voor de wederopbouw van de kerk Santa María in Elche, vinden we het artistieke paradijs van de oude schoenmaker Mariano Ros (geboren 1926). Ongeveer zeventig figuren gekapt in de zachte wand van de oude groeve als een eerbetoon aan de stad Elche die hem alles heeft gegeven.
zelfportret
De liefde voor de natuur en het buitenleven heeft Mariano altijd aangetrokken. Op een dag, op een van die uitstapjes naar de bergen van Tabayá,is hij begonnen met zijn hobby, beeldhouwen in de rotsen. Hij had geen artistieke opleiding maar Mariano vond het zo leuk dat zijn hobby en passie werd.

Echter, Mariano kreeg al snel problemen met de "Seprona obligaron" (milieutoezicht) die bezwaren maakte dat Mariano in beschermd natuurgebied werkte.
Mariano trok in 2004 naar de oude groeve in het naburige Ferriol. waar hij zijn hobby beeldhouwen en schilderen op de wanden van de oude groeve verder zette. Maar opnieuw kwam Seprona tussenbeide en dwong Mariano Ros te stoppen.

Vandaag wordt het gebied bezocht door vele nieuwsgierige die de werken van Mariano Ros niet willen missen. Mariano zelf, die woont in Elche, is regelmatig, als zijn gezondheid het toelaat, bij zijn beeldhouwwerken te vinden. Hij geeft je enthousiast uitleg over de verschillende figuren. Als je hem bezoekt dan doe je hem echt een plezier met een fles water of een plantje om in zijn kunsttuin te planten.


Een bezoek aan de werken is mooi te combineren met een bezoek aan de rechtse kant van het stuwmeer Pantano de Elche (meer info hierover klik HIER) .

Je kan er met de auto geraken tot op ongeveer één km van de groeve. Rij naar de rechtse kant van het stuwmeer. Waar je aan de verlaten tennisbanen links af draait rij je nu rechtdoor. De weg zal na een tijdje beter worden. Aan het volgende T punt, links afdraaien en dan de weg blijven volgen ongeveer twee km tot je met de auto niet verder kan. De rest moet je te voet doen. In de verte zie je een klein torentje. Daar moet je zijn...

Google maps:
http://goo.gl/maps/ZYXqv 

GPS coördinaten:
38°19'16.9"N 0°41'40.2"W


Met dank aan onze gids Jan Keijsers.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/

2013 Sculpturen Mariano Ros