16 juli 2013

Casa Museo Modernista Novelda

Het modernisme was een artistieke beweging die zich ontwikkelde tussen hett einde van de 19de en ‘t begin van de 20ste eeuw. De social-economische situatie in Novelda in deze tijd was oorzaak van de vorming van ‘n betere stand door de opleving van de handel, vooral van de safraan en de ontwikkeling van de landbouw. Deze stand was geïnteresseerd in de toepassing van de toen geldende modenormen op hun gebouwen: Het Modernisme.
Deze artistieke stijl zoekt de schoonheid juist hierom. Veel voorkomend zijn de gevels van steen, ceramiek en smeedijzer, interieurs met ronde muren, met weelderige decoratie, gekarakteriseerd door een terugkeer tot de natuur. Mooie golvende en kunstige vormen, waarbij bloemmotieven en de vrouw verschijnen in de meeste ornamenten.


Het Casa museo Modernista in Novelda is een van die pareltjes van zowel architecturale als decoratieve kunst van begin 1900. Dit modernistisch huis was van oorspronkelijk een vorstelijk landhuis gebouwd in opdracht van Sra. Antonia Navarro Mira,
 Het huis is ontworpen door de architect Pedro Cerdan Martinez, die het werk uitvoerde tussen 1900 en 1903. Hij zocht de beste ambachtslieden (schilders, timmerlieden, smeden, etc..),van die periode bijeen om het werk tot een schitterend einde te brengen. 
De officiële opening van het huis vond plaats in het voorjaar van 1905 ter gelegenheid van het huwelijk van een dochter van de eigenaar en werd tot aan de Spaanse Burgeroorlog  uitsluitend gebruikt  als een gezinswoning. In de burgeroorlog  werd het bezet door commandanten van het Italiaanse leger. Tijdens deze bezetting zijn  de oorspronkelijke plannen en andere documentatie over de bouw verdwenen en het gebouw begint door gebrek aan onderhoud af te takelen..

Na de oorlog  werd het huis afgestaan ​​om dienst te doen als school.

Het huis werd uiteindelijk
in 1975 overgenomen  door de Novelda Spaarbank (later geïntegreerd in Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM). Sinds 1977 heeft het pand een ​​complete restauratie ondergaan. Momenteel organiseert men er culturele evenementen zoals concerten en conferenties, evenals een permanente tentoonstelling over de wetenschappelijke en mariene Noveldenaar Jorge Juan.

Museum Casa Modernista
Bezoek hier ook de tentoonstelling van Jorge Juan en Santacilia.
C / Mayor, 24.
Toegang: € 2 per persoon.
Tel. 965 600 237
e-mail: cmmodernista@cajamediterraneo.es
Van dinsdag tot en met vrijdag van 10:30 uur tot 13: 45 uur.
Vakantieperiode gesloten.

Link naar meer foto's kik HIER