11 juli 2013

16 juli viering van Virgen del Carmen, patrones van de Spaanse zeevaarders.

Nuestra Señora del Monte Carmelo (Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel), gewoonlijk aangeduid als Virgen del Carmen of Nuestra Señora del Carmen, is een van de vele aanroepingen van de Maagd Maria. De naam komt van de zogenaamde berg Karmel in Israël, een naam afgeleid van het woord  Al-Karem en die kan worden vertaald als 'tuin'.


De berg Karmel in het Heilige Land wordt in de Bijbel genoemd als de plek waar Elia streed tegen de profeten van de afgod Baäl.

In de twaalfde eeuw lieten kluizenaars zich door het geloof van de profeet Elia inspireren en vestigden zich op de berg Karmel, onder bescherming van de Heilige Maagd. Zij legden de basis voor de latere ordes van de karmelieten en karmelietessen.

De later heilig verklaarde karmeliet Simon Stock kreeg in 1251 in Cambridge een verschijning van de Heilige Maagd Maria. Zij gaf hem een scapulier. Zoals de traditie wil heeft de Maagd beloofd iedereen te bevrijden van het vagevuur aan alle zielen die het scapulier hebben gedragen tijdens zijn leven.

In 1386 werd de 16e juli voor de karmelieten een belangrijke feestdag. Sinds 1726 staat deze feestdag op de liturgische kalender van de Rooms-katholieke Kerk.
Deze "Virgen del Carmen" geeft ook de naam aan al diegenen die Carmen, Carmela of Carmelo worden genoemd.

Spanje is een van de landen waar de viering van "Virgen del Carmen" is geworteld. De vissers hebben "Virgen del Carmen" als beschermvrouw genomen en ook de Spaanse marine heeft haar als patrones gekozen. Om deze reden wordt de Virgen del Carmen bekend als "de Sterre der Zee" (Stella Maris).

Vrijwel alle dorpen en steden van de Spaanse kust vieren op 16 juli de  religieuze verering van de "Virgen del Carmen". Ze organiseren kleurrijke processies en bedevaarten op zee.

Enkele vieringen op 16 juli 2013:

El Campello:
10.45 u: bedevaart met het beeld van de Virgen del Carmen van de Ermita op de Avda. Carrerlamar naar de vissershaven
11.30 u: mis in de vissershaven
12.30 u: het beeld van de Virgen del Carmen wordt op een boot geplaatst
19.00 u: bloemenofferande. Route: Avda. Carrerlamar, Sant Pere, Pizarro, Paseo Maritimo, Alcalde, Sant Pere, Avda. Carrerlamar, Ermita
20.00 u: optocht van de Ermita naar de vissershaven
20.30 u: processie op zee met het beeld van de Virgen del Carmen en overbrengen van het beeld naar de Ermita. Aansluitend vuurwerk. 

Alicante:
20.00 u: processie in de jachthaven. Het beeld van de Virgen del Carmen wordt op een boot rondgevaren, begeleid door andere bootjes

Torrevieja:
19.30 u: mis in de parochiekerk Inmaculada Concepción. Aansluitend processie
20.00 u: mis in de parochiekerk Ntra. Sra. del Rosario (Torrelamata). Aansluitend processie
21.30 u: diverse activiteiten en muziek op de Plaza Encarnación Puchol in Torrelamata

(Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/