14 juni 2016

Hogueras feesten in Alicante nog tot 29 juni 2016


Met de Hogueras of Fogueres  feesten wordt in Alicante de komst van de zomer met grote vreugdevuren gevierd. De traditie is al eeuwenoud, de vreugdevuren waren een heidens landbouwritueel dat op de langste dag van het jaar werd gehouden. De Hogueras, en bijkomende feesten zoals we ze nu kennen, stammen uit 1928. In dat jaar gaf de Spaanse regering een christelijke draai aan de heidense viering door het feest om te dopen tot een viering voor San Juan, Joannes de Doper. De Hogueras, papier-maché beelden welke staan opgesteld door de hele stad trekken vele bezoekers uit heel Europa om te genieten van de typisch Spaanse cultuur en atmosfeer.

Het feest duurt verschillende dagen en heeft veel te bieden voor zowel jong als oud, muziek, dans, spectaculair vuurwerk, fanfares, bloemen offerandes voor de “Virgin del Remedio”, barracas (feestbarakken) met typische Hogueras gerechten, gekostumeerde optochten…

De papier-maché beelden worden door de verschillende wijken gebouwd op de pleinen en straten van de stad. De beelden geven op humoristische wijze de gang van zaken weer op cultureel en politiek vlak van het afgelopen jaar. Het zijn vaak enorme kunstwerken van soms wel 30 meter hoog.
De feesten starten met indrukwekkende "Mascleta’s". De Mascleta is een knalvuurwerk welke luide en ritmische geluiden maakt in tegenstelling tot het gewone vuurwerk. Dit soort vuurwerk, dankt zijn naam aan masclets, (rotjes). Deze zijn verbonden door een lont en vormen een lijn van vuurwerk. Masclets zijn meestal opgehangen aan draden boven de weg of plein.

In de nacht van 24 juni beëindigen de vuren van Alicante, die bekend staat als de “crema”, de feestelijkheden. Om middernacht wordt  vanaf het kasteel van Santa Barbara, een monumentale vuurwerkpalm afgeschoten, dit is de start van de "crema", het verbranden van de tientallen prachtige beelden in de stad. De meest spectaculaire verbranding kan je meemaken in de straten rond het stadsplein. Het verbranden van het beeld geeft een enorme hitte af zodat de brandweerlieden de muren van de omliggende huizen moeten natspuiten. Na het roepen van “agua, agua, agua...krijgt ook de mensenmassa de volle lading van de brandweerspuiten...

De volgende dagen kan je op de stranden van San Juan nog genieten van vuurwerkspektakel. Verschillende vuurwerkmakers strijden er onderling voor de overwinning van het mooiste vuurwerk.

Artikel verschenen in de Costakrant van vrijdag 10 juni 2016


San Juan wordt op de meeste plaatsen aan de Spaanse kust gevierd. Water en vuur staan er centraal, van nachtzwemmen in de zee tot vreugdevuren en vuurwerk.

Aan de hele kustlijn kan je dan deze vreugdevuren vinden. In deze nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee en zo ontstaat er een groot feest. Deze midzomernacht is de kortste nacht van het jaar. Kort voor middernacht nemen Spanjaarden een duik in de Middellandse Zee of ze maken een wens en springen over een vlammenzee.

Er bestaan verschillende volksverhalen die ons vertellen dat wanneer je over het vuur of de golven springt je een wens mag doen. Wanneer je drie keer over het vuur springt, zijn al je zonden vergeven en zijn al je kwade geesten verdwenen. Die nacht je gezicht wassen in de zee maakt je mooier en in het verleden gingen vrouwen de zee in omdat het hen zou helpen zwanger te raken, je weet maar nooit of het kan helpen… In Spanje is de zomer begonnen!



Programma

Zaterdag 18 juni
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
19.00 u: optocht van fanfares.

Zondag 19 juni
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
00.00 u: opstellen van de kleine beeldengroepen

Maandag 20 juni
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
00.00 u: opstellen van de grote beeldengroepen en barakken

Dinsdag 21 juni
08.00 u: luidruchtig ontwaken

12.00 u: hommage aan Gabriel Miró op de Plaza de Gabriel Miró
13.00 u: hommage aan José Maria Py in de Calle José Maria Py
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
19.00 u: bloemenofferande.
22.00 u: feest in alle feesttenten

Woensdag 22 juni
08.00 u: luidruchtig ontwaken
11.00 u: optocht. Route: Plaza del Ayuntamiento, Rafael Altamira, Rambla, Porta de Elche
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
19.00 u: bloemenofferande.
22.00 u: feest in alle feesttenten

Donderdag 23 juni
08.00 u: luidruchtig ontwaken
13.00 u: optocht van "Nanos i Gegants"
14.00 u: mascletà op de Plaza de los Luceros
19.00 u: hommage aan Lorenzo Aguirre in de Calle Castell de Castells
20.30 u: internationale folkloristische optocht. Route: Plaza de los Luceros, Avda. de Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, C/ Rafael Altamira, Plaza del Ayuntamiento
22.00 u: feest in alle feesttenten

Vrijdag 24 juni
08.00 u: luidruchtig ontwaken
13.00 u: optocht van "Nanos i Gegants"
20.00 u: misviering in de catedral de San Nicolás de Bari
00.00 u: vuurwerk vanop Castillo de Santa Barbara, aansluitend in brand steken van de beeldengroepen op de Plaza del Ayuntamientoe en daarna alle andere beelden.

Van 25 tot 29 juni; elke nacht
00.00 u: "LXVI Concurso International de Fuegos Artificiales" - vuurwerkwedstrijd op de Playa del Postiguet