Als de Spanjaarden kunnen feesten dan laten ze hiervoor geen enkele gelegenheid onbenut. Midden mei is het de naamdag van San Isidro, de patroonheilige van de landbouw. In bijna alle dorpen viert men deze naamdag met een optocht met het beeld van San Isidro. Zo ook in ons dorp Hondón de las Nieves. Die dag trekken de bewoners, met de fanfare op kop, naar de kapel van San Isidro op een heuveltje even buiten het dorp waar landbouwers tafels hebben gedekt met landbouwgewassen en drinken voor de deelnemers. In stoet trekt men nadien met het beeld terug naar het dorp waar Isidro een nachtje mag logeren bij meneer Pastoor in de kerk.
De dag nadien, meestal zondag, is het de hoogdag voor Isidro. Vanuit de kerk mag hij naar het gemeentehuis waar hij een prominente plaats krijgt in aanschijn van de hele bevolking. Door de burgemeester, notabelen, huismoeders en kinderen worden dan al het goeds dat de landbouw het voorbije jaar heeft voortgebracht toegeschreven aan de goede zorgen van San Isidro, “Viva San Isidro!. Onder begeleiding van de fanfare en de bevolking mag Isidro nadien terug naar zijn kapel waar de tafels weer gedekt staan met wijn en landbouwproducten voor de bewoners. Eén overnachting in de kerk is meestal genoeg voor de heilige, alhoewel, in ons dorp mocht hij enkele jaren geleden een hele week bij meneer pastoor logeren, de plaatselijke fanfare had toen een dubbele afspraak geboekt en kon hem de volgende dag niet terug naar zijn kapel brengen en zonder feestmuziek van de fanfare kan San Isidro niet terug naar zijn kapel…
Isidro was een eenvoudige landarbeider in dienst van de edelman Juan de Vargas in de omgeving van Madrid. San Isidro is ook de patroonheilige van Madrid en daar vieren ze ook uitbundig zijn naamdag. Isidro was getrouwd met Maria de la Cabeza, die in Torrelaguna woonde. Door het vroege overlijden van een van hun kinderen leefde Isidro en Maria een zeer vroom leven wat niet altijd in goede aarde viel bij zijn collega landarbeiders. Terwijl de andere landarbeiders zwoegde op het land zat Isidro dikwijls te bidden aan de rand van het veld. Dit kon natuurlijk niet voor de landeigenaar en hij besloot om Isidro te bespioneren. Groot was zijn verbazing dat terwijl Isidro zat te bidden enkele stoere engelen met de ploeg achter de ossen de velden ploegde.
En de wonderen bleven maar komen. Op een dag, wanneer het land onder een dikke laag sneeuw lag, was Isidro op weg naar de dorpsmolen om maïs te malen. Onderweg passeerde hij een groep duiven die te vergeefs naar voedsel zochten op de hard bevroren ondergrond. Door medelijden met de arme dieren, goot Isidro de helft van zijn kostbare zak maïs op de grond voor de vogels, onder de spottende commentaren van de omstaanders. Toen later in de molen, de overschot van zijn mais werd gemalen, produceerde de molen het dubbele van de verwachte hoeveelheid bloem.
Ook bij Isidro's vrouw Maria, die later ook heilig zou verklaard worden, bleven de wonderen niet uit. In hun bescheiden woning hield ze altijd een gevulde stoofpot op de kachel staan voor de hongerige magen van de arme mensen die Isidro vaak mee naar huis bracht. Op een dag bracht Isidro meer mensen mee naar huis dan gewoonlijk. Maria bediende vele van hen tot de pot leeg was, ze vertelde het aan Isidro. Die vroeg Maria de pot opnieuw te controleren, en wederom was de pot vol zodat ze iedereen kon bedienen.
Al snel was Isidro voor de bevolking bij het leven al Heilig. Toch liet zijn Heiligverklaring door de kerk nog 5 eeuwen op zich wachten, al was zijn verering al veel vroeger wijd verbreid onder de Europese boerenstand
In 1615 werden de relieken van Isidro naar het slaapvertrek van de ernstig zieke Filips III gebracht, waarna de koning onmiddellijk herstelde. De koning diende daarop een aanvraag in bij de paus om Isidro heilig te verklaren. Isidro werd zalig verklaard door Paulus V op 14 juni 1619 en heilig verklaard op 12 maart 1622 door Gregorius XV. Hij werd de patroonheilige van de Spaanse boeren verklaard door paus Johannes XXIII in het jaar 1960. Hij is ook beschermheer van de landbouw ingenieurs.
Wim Kuyps
Tekst verschenen in de Costakrant van 13 mei 2016