12 mei 2015

Donderdag 14 mei 2015: Dia de la Ascensión, Hemelvaartsdag.

Op Dia de la Ascensión (Hemelvaartsdag)  wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar zijn vader in de hemel, op de veertigste dag van Zijn opstanding. De viering is onderdeel van de paascyclus.

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In veel landen is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen, Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje, viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.


Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd afgekondigd. Vroeger stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Bron wikipedia