21 november 2014

Gemeenteraadsverkiezingen in Spanje in 2015

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er in Spanje volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Als buitenlanders mogen we onze stem uitbrengen op deze lokale verkiezingen. Echter, om in aanmerking te komen om te stemmen, moet je  naam op de kiezerslijst voorkomen. Ben je ingeschreven in het "Padron" dan wil dat nog niet zeggen dat je ook ingeschreven bent op de kiezerslijsten.  
Het PADRON is het bevolkingsregister van de gemeente  waar je verblijft. 
Dankzij de gegevens van de Padron weet het gemeentehuis hoeveel inwoners een wijk heeft en hoe de inwoners samenstelling is. Op deze manier kan het gemeentehuis beslissingen en maatregelen nemen die de inwoners ten goede komen.
De gemeente kan enkel dan voldoende en aangepaste diensten aanbieden wanneer bekend is hoeveel mensen hier wonen.  De Centrale Regering geeft subsidies aan het gemeentebestuur per ingeschrevene  om de nodige gezondheidszorgen, politie, brandweer, school, postkantoor te verzorgen of te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de plaatselijke noden. 
Maar alleen ingeschreven in het Padron geeft ons nog niet het recht om te stemmen.

Om te kunnen stemmen moeten je dus een aparte registratie in het gemeentehuis maken. Om te stemmen in mei 2015 moet je ervoor zorgen dat je voor eind december bent geregistreerd. Wens je deel te nemen aan deze verkiezingen ga dan even naar het gemeentehuis met je paspoort en NIE nummer. De ambtenaren kunnen er voor zorgen dat je naam op de kieslijsten komt staan.


Kreeg je bij vorige verkiezingen een uitnodiging om te kiezen dan ben je reeds geregistreerd 
Diegenen die denken dat ze reeds geregistreerd zijn kunnen dat na Nieuwjaar op het gemeentehuis controleren. De werkelijke data zullen later worden gepubliceerd.

Niet stemmen geen recht op mopperen ...