17 november 2014

Aspe, El Teatro Wagner en Auditorio Alfredo Kraus


In het begin van 1900 was er reeds een theater in Aspe, gelegen in de Calle Virgen del Carmen. In 1920 besliste José Terol Romero om een nieuw privé theater te bouwen. Hij verwierf de benodigde grond en begon de bouw in 1921.  Hij bouwde het gebouw in samenwerking met de prestigieuze architect Juan Vidal Ramos in eclectische stijl, het theater welk vandaag de dag bekend staat als Teatro Wagner. Het andere theater werd bekend als Teatrico Viejo en is nu verdwenen.  
José Terol Romero werd geboren op 2 april 1876 in de calle Nuncio in Aspe. Hij verhuisde naar Alicante, waar hij succes boekte in de zakenwereld als schip en handelsagent. Het hoofdkantoor van het bedrijf was gevestigd op nummer 24 van de calle de San Fernando.
Hij was eveneens de vertegenwoordiger van de Shipping Hispano Oriental en was beheerder van de lijn  Alicante -Marseille. Hij was ook
  vertegenwoordiger van de Duitse bieren Moritz en Damm in de provincie Alicante en lid van de Vakbond Circle.
De Wagner Theater werd geopend op 25 maart 1922 met vier operettes. Het theater had een capaciteit van 982 zitplaatsen.
 
In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw, was het theater alle activiteit verloren en was praktisch gedoemd om te verdwijnen. De Terol familie verkocht de site aan de stad Aspe. Na enkele jaren van renovatie werd het heropend op 16 februari 1995. Sindsdien kunnen er alle soorten theatrale, muzikale, cinematografische of andere activiteiten plaatsvinden. Het theater heeft nu een capaciteit van 550 zitplaatsen, verdeeld over 290 patio, 63 balkons en 197 amfitheater. Het restauratie project en zijn werken werden geregisseerd door architect Mariano Cuevas Calatayud, met financiële steun van de Generalitat Valenciana, de Provinciale Staten van Alicante, de Caja de Ahorros del Mediterráneo en de stad Aspe zelf. Het theater lobby is uitgerust om tentoonstellingen te organiseren.

Grenzend aan het Wagner Theater, vinden we het Auditorio Alfredo Kraus, geopend op 21 september 1998 door de tenor waarnaar het vernoemd is. Het is een outdoor locatie met een podium van 400 m2, en een capaciteit om 1000 zitplaatsen. Dit auditorium is uitgegroeid tot de locatie voor de viering van vele zomerevenementen. Het heeft twee ingangen, één vanaf de calle Barranco, en een ander door het negentiende eeuwse gebouw La Posada. Het Aspenses Auditorium is ook bekend onder de naam La Posada. Aan de inkom zie je ook een beeldhouwwerk ter ere van  zwerfhond "Tarzanico" die populair was in de stad.

Plan van het theater klik HIER
Website van het theater klik HIER
Ligging van het theater klik HIER


Castelar, 10
03680 Aspe
Telefoon +34 965 493 945
Fax +34 965 493 001
Mail cultura@ayto-villadeaspe.es