Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens gevonden in Oost-Afrika. Volgens een legende
zag een Ethiopische herder genaamd Kaldi, dat zijn geiten na het eten
van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er
wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende
geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en
helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische
handelaars én door de beroemde Perzische arts Avicenna.
Eerste koffiehuis in Barcelona |
Koffiehuis Quatre Gats |
Er zijn vele variaties koffie in Spanje.
Op de meest gebruikelijke types koffie zijn ook weer diverse soorten te
bedenken en de lijst wordt dan steeds langer. De meest gangbare
variaties zijn:
Café solo, is de basiskoffie. Het is een sterke zwarte koffie geserveerd in
een smal glas en wordt het meest
gedronken na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt.
Café Cortado, een sterk kopje koffie met een scheutje
warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje.
Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie daar deze het meeste lijkt op het Hollands kopje koffie.
Café Americano, een Americano is te vergelijken met een
café solo maar dan minder sterk. Niet helemaal traditioneel Spaans maar wel gelijk aan de
Café Solo. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.
Café con leche, het populairst in dit land en wellicht onder de buitenlanders de
meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze
koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te
vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje
gebruikelijk om na 11 uur geen café con leche meer te drinken. Na dat
tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken.
Café Sombra of Café Manchado is ook koffie met melk, maar bij deze soort meer melk dan koffie. Het woord ‘sombra’ en ‘manchado’ betekent schaduw of vlek wat aangeeft dat de melk verduisterd of gevlekt is met een beetje koffie.
Café Sombra of Café Manchado is ook koffie met melk, maar bij deze soort meer melk dan koffie. Het woord ‘sombra’ en ‘manchado’ betekent schaduw of vlek wat aangeeft dat de melk verduisterd of gevlekt is met een beetje koffie.
Café Carajillo , een hele leuke en mooi ogende koffie is de Café Carajillo. Als deze
correct gemaakt wordt dan is het een lust voor het oog en de
smaakpapillen. Er wordt een heel smal glas gebruikt. Hierin komt als
eerste een scheutje Brandy. Naast het glas met de Brandy staat dan al
een glaasje met Café Solo te wachten. De barman steekt vervolgens de
Brandy aan en met een theelepeltje lepelt hij de Brandy voorzichtig uit
het glas om het vervolgens weer in hetzelfde glas terug te gieten
druppel voor druppel. Een minuut later herhaalt zich dit hele procede
weer. Als de alcohol voldoende verband is dan wordt de Café Solo in het
glas gegoten. Dit resulteert in een heerlijke drank voor de wat koudere
dagen
Café con hielo, zeer populair in de warme
zomermaanden, een kopje koffie, meestal café solo of cortado, die
geleverd wordt met suiker en een glas met ijs. De drinker schenkt zelf
de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.
Cappuccino, bekend bij iedereen en van
oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met
daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden
drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met
slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.
Café Bombon deze zoete koffie wordt geserveerd in een smal glas en is in principe koffie met melk. Hiervoor gebruikt men gecondenseerde melk waaraan langzaam schenkend Café Solo wordt toegevoegd. De drank blijft, door deze manier van schenken, uit twee delen bestaan. Half zwart en half wit totdat de klant begint te roeren
Café Bombon deze zoete koffie wordt geserveerd in een smal glas en is in principe koffie met melk. Hiervoor gebruikt men gecondenseerde melk waaraan langzaam schenkend Café Solo wordt toegevoegd. De drank blijft, door deze manier van schenken, uit twee delen bestaan. Half zwart en half wit totdat de klant begint te roeren
Het mooie van koffiedrinken in Spanje is dat je, op welk moment van de dag ook, je verzekerd bent van een goede kop koffie, iedereen heeft hier recht op koffie van goede
kwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs...
Bronnen:
http://www.cafegijon.com/
http://www.lavozdelnorte.com.mx/semanario/2011/12/04/el-cafe-y-los-cafes/
Wikipedia
http://es.wikipedia.org/wiki/Tertulia_de_la_Fonda_de_San_Sebasti%C3%A1n
http://4gats.com/
Koffiehuis la 7 Puertas in Barcelona |
Bronnen:
http://www.cafegijon.com/
http://www.lavozdelnorte.com.mx/semanario/2011/12/04/el-cafe-y-los-cafes/
Wikipedia
http://es.wikipedia.org/wiki/Tertulia_de_la_Fonda_de_San_Sebasti%C3%A1n
http://4gats.com/