25 mei 2013

De Hondon Vallei

De Hondon Valley is een prachtige en rustige omgeving met typisch landelijke Spaanse dorpjes. De belangrijkste twee, Hondon de las Nieves en Hondon De Los Frailes (beiden ongeveer 3000 inwoners) liggen op een half uur rijden van de luchthaven van Alicante en van de mooie zandstranden van de Costa Blanca.


Hondón de las Nieves en Hondón de los Frailes zijn typisch Spaanse, schilderachtige vriendelijke kleine dorpjes, die niet veel veranderd zijn door de jaren heen . De dichtstbijzijnde steden zijn Elche (Palmenstad) naar het zuidoosten Crevillente. Dorpen in de directe omgeving zijn La Romana, Pinoso, Aspe, Novelda. 

De Hondon vallei is relatief ongerept en prachtig, gelegen in een rustige bergachtige streek. De vallei staat bekend om zijn druiven en wijn productie. Hondon is van de kuststreek afgesloten door het prachtige Crevillente gebergte. Dikke dennenbomen op de hellingen omlijsten het landelijke landschap van druiven, amandelen, olijfbomen en wijngaarden. De vallei wordt vaak aangeduid als de "Wijnvallei". Vele andere wortelgewassen en fruit worden hier verbouwd. Typisch voor het gebied is de meer dan 310 dagen heerlijke Spaanse zon per jaar! Naast de landbouw is er de ontginning van steengroeven voor marmer- en cementproductie.


In het centrum van Hondón de las Nieves ligt het dorpsplein, typisch mediterraan, met palmbomen en vol van kleuren door de mooie gevels van een aantal van haar oudste huizen. Het gemeentehuis huis heeft nog zijn originele klokkentoren gebouwd rond 1900, je zal schrikken bij het horen van de “rammelende” klok elke 15 minuten! Het dorpsplein is de locatie voor de meeste sociale en gemeentelijke evenementen, waaronder tal van openlucht concerten, parades, ceremonies en feesten. Langs de fontein, op het begin van de helling, komen we bij de onlangs gerenoveerde barokke parochiekerk daterend uit de 18e eeuw. In de kerk kan je de prachtig gerestaureerde muurschilderingen bewonderen. Jammer dat de kerk dikwijls gesloten is. Vanaf het plein voor de kerk heb je een mooi uitzicht op het omliggende berglandschap. De lokale bevolking is over het algemeen religieus, vriendelijke en familie georiënteerd. Zondagen worden nog steeds beschouwd als een belangrijke familiedag. Het is heerlijk om alle generaties te zien genieten van het gezinsleven in de parken, picknickplaatsen
Bodega Cerda
en op het dorpspleintje. Er is een overvloed aan feesten in de zomermaanden in en rond Hondon. De culturele evenementen, straatmuziek, traditionele kleding, en dans zijn niet te missen in deze regio.
Op het einde van Hondón de las Nieves zie je de prachtige Bodegas Cerda, een wijnhuis met museum. Het gebouw is de trots van het gebied en slechts enkele jaren oud. Je kan hier de lokale wijnen kunt proeven en de geschiedenis van de lokale wijnindustrie ontdekken.

Het nabijgelegen Hondón de los Frailles is gekenmerkt door zijn vele buitenlandse inwoners in het buitengebied van het dorp. In de zomermaanden kan je in de lokale tapas bars en restaurants buiten zitten en genieten van de koele avondlucht. 'Frailes' heeft ook een kleine, maar mooie kerk, een groot openlucht gemeentelijk zwembad met speeltuin, een fitnessruimte en een cultureel centrum. Er zijn veel kleine winkels, waaronder een dagelijks bakker, tabakswinkel, apotheek, kruidenier, slager, hardware en Spaans / Engelse supermarkt.

Hondón de las Nieves en Hondón de los Frailles behoorde tot de baronie van Aspe in de 17e eeuw, en Aspe was onderdeel van het landgoed van de Markies van Elche. In 1685 is een kapel gebouwd gewijd aan Virgen de las Nieves. De bisschop van Orihuela promoveerde de kapel tot een parochiekerk in 1746 als gevolg van de groei van het dorp. In 1839 verklaarde regentes Maria Cristina de Borbón Hondón Hondón de las Nieves onafhankelijk van Aspe. Later is er ook een splitsing gekomen tussen beide Hondons.

Overname van dit artikel is toegestaan voor niet commerciële doeleinden mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/