20 oktober 2016

Rojales, Cuevas del Rodeo



Cuevas del Rodeo, diep met de hand uitgekapt in het gesteente, zijn de tientallen grotwoningen die uit de omliggende heuvels neerkijken op Rojales.  In de achttiende en negentiende eeuw kende Rojales een demografische en stedelijke groei door de uitbreiding van de landbouw. Vele gronden kwamen in cultuur en als gevolg hiervan werden er nieuwe landbouwbedrijven gebouwd. Dit alles bracht mee dat er een groot tekort was aan arbeidskrachten. De nieuwe arbeidskrachten werden geronseld in de kustdorpen. Vele vissers zagen een beter leven in de landbouw en verlieten de scheepvaart en visindustrie. De helft van de inwoners van Guardamar werkte reeds in Rojales. Een bericht uit 1872 zegt over Rojales “Het is de snelst groeiende bevolking en heeft ongeveer 2500 inwoners. De tuinproducten zijn heerlijk en overvloedig, de pepers en artisjokken worden uitgevoerd naar Cartagena, Alicante, Elche, Orihuela en zelfs naar Madrid.  Rojales produceert ook sinaasappels, granen, amarant, wijn en olie. In Rojales staan er vijftien weefgetouwen, een korenmolen, vijf oliemolens en een herberg."
Ook de economische sectoren zoals textielverwerking, vlas- en hennepverwerking deden het uitstekend zodat er nog meer arbeiders in Rojales nodig waren. Om aan voldoende werkkrachten te voldoen ronselde de industriële bonzen werknemers in het buitenland. Om deze migranten snel aan een huisvesting te helpen werden de bestaande grotwoningen uitgebreid en werden nieuwe grotwoningen uitgehakt in de zachte steen.
Na de terugval van de industrie en landbouw begin 1900 kwamen ook de grotten in verval. Eerst werden ze nog door landlopers en zigeuners in gebruik genomen maar uiteindelijk stonden ze te verkommeren.

Sinds begin deze eeuw is er terug nieuw leven gekomen in deze grotten. Kunstenaars en ambachtslieden hebben de grotten opgeknapt om te laten zien hoe ze werken en om hun ambachtelijke voorwerpen aan de man te brengen.
De grotten functioneren nu als een artistiek centrum met winkeltjes van allerlei soorten, tentoonstellingen van schilder- en beeldhouwkunst. Live muziek voorstellingen uit verschillende culturen.
Momenteel zijn er 17 grotwoningen in Cuevas del Rodeo in gebruik, zijn ze allemaal geschilderd in wit met blauwe deuren. De grotten zijn bereikbaar via verschillende wegen waaronder Calle Cuevas del Rodeo, Calle Rodeo en Calle Collegio vertrekkende vanaf Rojales. De grotten worden aangegeven vanaf het centrum.