31 juli 2016

"Nit de la ROA" in Elche op 14 augustus.

De nacht  van 14 op 15 augustus heeft een speciale betekenis in Elche. Aan het einde van het eerste deel van het "Mysterie d' Elx", een gezongen drama van middeleeuwse oorsprong dat het verhaal verteld van Maria's dood, ten hemel opneming en bekroning en dat gespeeld wordt op de middag van de 14e augustus in de kerk van Santa Maria. De Maagd Maria sterft omringd door de apostelen en haar ziel gaat naar de hemel. Het lichaam wordt nadien gedragen in processies door de straten van de oude stad. De hele nacht zullen duizenden inwoners van Elche met brandende kaarsen in processies zwerven door de straten, het is een nacht om beloftes te vervullen, gedenken van overleden familieleden of bidden voor de zieken.  
Dit is duidelijk het precedent van de huidige Nit de l'Alba op 13 augustus.   
Dit jaar zal de top van de toren van het  stadhuis, de toren van het Paleis van Altamira, de toren van Calahorra en de klokkentoren van Santa Maria extra verlicht worden. Inwoners branden kaarsen voor de ramen.
Vandaag de dag is het echter ook een belangrijke straatfestival voor de inwoners van Elche en de vele bezoekers uit de omgeving. Jonge vrouwen laten hun haar los hangen en dansen in de straat, in de typische barracas (kraampjes) en in bars en nachtclubs. De bars zijn verhuisd naar de straten van de stad, zodat iedereen kan deelnemen aan een groot feest. Het plezier gaat door tot de dageraad en eindigt met het ontbijt met de typische churros con chocolate, in een poging om hun batterijen op te laden na een avondje uit in de stad!