26 december 2018

‘Virgen de la Asunciónde’ patroonheilige van Elche, viering op 28 december.

Op achtentwintig december vieren de inwoners van Elche het vinden van het beeld van hun
In processie vertrekken de inwoners van Elche op 28 december 's morgens vroeg vanaf het strand van Santa Pola met het beeld van de Maagd naar Elche en spelen de inwoners zo het gebeuren van 1370 na.
Wens je mee te lopen dan kan je van half vijf tot half zeven 's ochtends gratis de bus nemen naar Tamarit vanaf de inkom van het museum Mahé, naast het paleis van Altamira.
Het beeld van de patroonheilige van Elche, la Virgen de la Asunciónde, is een levensgroot beeldhouwwerk dat Maria voorstelt staande met gevouwen handen in gebed. Men kleedt het beeld naargelang de liturgische vieringen. Het hoofd van het beeld is bedekt met een sluier van zilverweefsel en bekroond een grote zilveren kroon met de figuur van de Heilige Geest. Deze zilveren kroon werd gemaakt in 1940 door de religieuze goudsmid David uit Valencia.
De legende vertelt dat op achtentwintig december 1370 (volgens sommige auteurs 1265) het beeld van de Virgen de la Asunciónde ronddreef in een houten kist op de zee voor het Tamarit strand van Santa Polo. De kist werd aan land gehaald door Francesco Cantó, een soldaat die de kust bewaakte. Francesco, geschrokken van zijn vondst, sprong op zijn paard en rende in volle galop naar de stadsraad van Elche om zijn vondst te melden.
Hierop haastte de voltallige raad zich naar het strand en vond er de kist met het beeld en enkele handgeschreven documenten. Die bleken het script te zijn voor het feest van Mistery d' Elche, een kerkspel dat de inwoners van Elche elk jaar in de zomer opvoeren. Hoewel op het deksel van de kist de inscriptie ‘Sóc per a Elx’ (bestemd voor Elche) duidelijk aangaf wat de bestemming van het beeld van de Maagd was, claimden ook de toegestroomde inwoners van de naburige steden Alicante en Orihuela het beeld en wilden ook zij het beeld naar hun steden overbrengen.
Om zonder ruzie de eigendomskwestie te beslissen werd de kist met het beeld op een ossenkar geplaatst. De dieren werden geblinddoekt en vrijgelaten op een kruispunt. De ossen reden met de wagen, zonder enige aarzeling, recht naar Elche en stopten enkel voor de deur van de San Sebastián kapel waar het beeld van Maria werd tentoongesteld.
De inwoners van Elche wilden echter dat het beeld zou tronen op het hoofdaltaar van de nieuwe kerk. Het beeld werd meerdere malen meegenomen naar de kerk maar telkens bleek het beeld de volgende ochtend op het vroegere altaar van de kleine kapel te staan.
Vanaf die dagen is de Virgen de la Asunciónde de patroonheilige van de stad Elche.
Het oude beeld is tijdens de burgeroorlog in 1936 door een brand verloren gegaan. In 1940 maakte de Valenciaanse beeldhouwer Jose Capuz een nieuw beeld dat gekroond werd op 29 december 1970 tijdens het zesde eeuwfeest van de komst van de Maagd naar Elche.
patroonheilige ‘la Virgen (de Maagd) de la Asunciónde’ aan het strand van Santa Pola in 1370.
 
 

23 december 2018

Elche, 38e 'Belén Viviente' (levende kerststal) in Elche van 25 december 2018 tot 6 januari 2019

De inwoners van Elche voeren ieder jaar met Kerstmis de enscenering op van de 'Belén Viviente' (levende kerststal) in het park Hort del Xocolater naast het stadspark. (Naast het Altamira-paleis) Hier bouwen ze een dorp met het paleis van Herodes en marktkramen waar handwerk en eten verkocht zal worden. De dieren zijn echt en de personages worden gespeeld door leden van de theatergroep Pobladores, een groep van acteurs. Meer dan veertig mensen zullen worden betrokken bij het spelen van dit kerstspel; Romeinse legionairs, koningen, concubines, notarissen, winkeliers, herbergiers, predikers, dieven, melaatsen en een hele reeks van andere personages.

 Op drie dagen, tijdens de opening van de levende kerststal, zijn er voorstellingen van Bijbelse gebeurtenissen: de komst van Jozef en Maria naar Bethlehem en de geboorte van Jezus in een stal (25 december) de moord op de onschuldigen kinderen en de vlucht van de Heilige Familie (28 december) en de aanbidding van de drie Koningen (6 januari).

Het realisme van het landschap, omgeven door palmbomen en de interpretatie van de niet- professionele acteurs maken van de 'Belén Viviente' een populaire activiteit.
Uitgeroepen door UNESCO, Werelderfgoed in het jaar 2000.
Openingsdata voor het publiek
25 december: van 12.00 tot 14.00 uur.
29 december: van 11.00 tot 20.00 uur en van 18.30 uur tot 21.00 uur
30 december: van 11.00 tot 22.00 uur
31 december: van 11.00 tot 15.00 uur
6 januari: van 11.00 tot 22.00 uur 
 




 

21 december 2018

Hondón de las Nieves, kerstconcert door de gemeentelijke Rondalla op zondag 23 december

Aanstaande zondag 23 december om 19.00 uur zal zoals elk jaar de gemeentelijke rondalla een "kerst concert" geven waar we de populaire liedjes van kerstmis zullen horen. Na afloop zal een"vino de honor" worden geserveerd.



20 december 2018

STEMMEN VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN HET EUROPEES PARLEMENT OP 26 MEI 2019

Voor de burgers van de Europese Unie, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Korea, Ecuador, IJsland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Trinidad en Tobago.

Om te kunnen stemmen, is het essentieel dat u bent ingeschreven op de kiezerslijst.

Om dit te doen, moet je vóór 30 januari 2019 naar het stadhuis/gemeentehuis gaan waar je je "empadronamiento" hebt geregistreerd om je wens om te stemmen te registreren.

BEN JE INGESCHREVEN IN HET "PADRON" DAN BEN JE NIET AUTOMATISCH INGESCHREVEN OM TE MOGEN STEMMEN!!!



Novelda eindejaarsfeesten

Zaterdag 22 december
10.00-14.00 u: workshop voor kinderen in het Museo Municipal van de Casa de Cultura
11.00-14.00 u: optocht van muzikanten en dansers, ten voordele van het Rode Kruis
12.00 u: straattheater "La Bella y la Bestia" in Jaume II 

Maandag 24 december
11.00 u: kinderoptocht. Route: Plaça Vella, Parque de la Tahona, Plaza Santa Teresa Jornet, Parque Salvador Sánchez Arnaldos, Glorieta
11.00 u: workshops voor kinderen en volwassenen op de Glorieta
11.00 u: degustatie van soep, popcorn en chocolade op de Glorieta
12.00 u: de Kerstman ontvangt de wenskaartjes van de kinderen op de Glorieta
12.00 u: kinderspektakel "Una Navidad de locos" op de Glorieta

Donderdag 27 december
18.00 u: Vertellen voor kinderen "El Corazón de la Navidad" in de jeugdbibliotheek

Vrijdag 28 december
18.00 u: Vertellen voor kinderen "Regalos del mundo" in de jeugdbibliotheek

Zaterdag 29 december
17.00 u: cross "VII milla de navidad". Route: Glorieta, Juan de Austria, Emilio Castelar, San José, Jorge Juan, Plaça Vella, Mayor, Daoiz, Alicante, Santa Inés, Glorieta
18.00 u: kindermusical "Pulgarcito" in het Auditorio Municipal

Maandag 31 december
11.30 u: eindejaarsfeest voor kinderen op de Plaça Vella
23.30 u: eindejaarsfeest met druiven en cava op de Plaça Vella. Na middernacht een licht- en muziekspektakel 

Woensdag 2 januari
12.00 u: vertellen voor  kinderen "Cuento de Navidad" in de jeugdbibliotheek

Donderdag 3 januari
18.00-21.00 u: kinderanimatie, workshops voor kinderen, degustatie en koninklijke bodes op de Plaça Vella

Vrijdag 4 januari
12.00 u: vertellen voor kinderen "Cuento de Navidad" in de jeugdbibliotheek
18.00-21.00 u: kinderanimatie, workshops voor kinderen, degustatie en koninklijke bodes op de Plaça Vella

Zaterdag 5 januari
17.00 u: hommage aan Jorge Juan op de Plaça Vella door de muziekvereniging La Artistica en het koor van Novelda
19.00 u: Driekoningenstoet. Route: Virgen Desamparados, Alcalde Manuel Alberola, Plaça del Pais Valencià, José Luis Gómez Navarro, Plaça Vella

Zondag 6 januari
11.30 u: optocht van de Drie Koningen door de Cami de Castella en Plaza Salvador


18 december 2018

Belén viviente in Canalosa op zondag 23 december 2018


In sommige dorpen in de provincie Alicante wordt rond Kerstmis het Kerstverhaal nagespeeld. Zo ook in La Canalosa. Het Kerstverhaal wordt gespeeld door alle inwoners en de kinderen van het dorp

In de ochtend vanaf elf uur kan je genieten van de geur van gebakken gachamiga, oliebollen met suiker, koekjes, gepofte kastanjes en de nodige hapjes en drankjes die de inwoners je gratis aanbieden. Gachamiga is een traditioneel Spaans gerecht uit deze streek. Het is een soort dikke pap gemaakt van deeg, water, olijfolie en zout en wordt gebakken in een grote koekenpan op een houtvuur. De Spanjaarden zijn er gek op.

Om twaalf uur worden de straten vrij gemaakt en kan het kerstspel beginnen. Bij mooi weer volgen duizenden bezoekers de belevenissen van de hoofdrolspelers Maria en Jozef en hun kindje Jezus.
Zoek een plaatsje in de zon ongeveer in het midden van de straat dan heb je een mooi uitzicht over het hele gebeuren. Voor diegene die het kerstverhaal vergeten zijn geef ik hier nog even de hoogtepunten.
Maria is helemaal weg van Jef de timmerman. Als Jef, of om het netjes te zeggen Jozef, op een dag in zijn schuurke aan het timmeren is, is Maria een beetje mottig. Ze denkt dat ze misschien wel zwanger kan zijn en neemt uit het apotheekkastje een predictor. Plotseling staat er iemand met vleugels voor haar en zegt: "Ja, ja, ’t is zover, ge gaat moeder worden en uwe kleine moet ge Jezus noemen.” In het kerstverhaal in La Canalosa zit die engel in een boom naast de regieïnstallatie.
Als de engel weg is brengt Maria haar vriend op de hoogte van de komende gebeurtenissen. Jozef schrikt zich een hoedje, maar is wel blij dat hij mogelijk een helper in zijn schrijnwerkerij gaat krijgen.
In die tijd wil keizer Herodes wel eens weten hoeveel joden er in zijn land wonen en hij beval zijn ambtenaren een volkstelling te organiseren. Voor de telling moeten Maria en Jozef naar Bethlehem. Bus of tram moet nog uitgevonden worden dus kopen ze maar een oude ezel en trekken voor een lange reis naar Bethlehem.
Daar aankomen, en na hun aanmelding bij de dienst bevolking, blijkt dat Jef via internet geen hotel of B&B heeft gereserveerd. Na lang zoeken vinden ze een oude koeienstal waar ze in het hooi tussen de ezel en de os kunnen slapen. Maria haar water is ondertussen gebroken en in die stal krijgt ze haar kleine die ze Jezus noemt. Ze wikkelt de kleine in doeken (pampers zijn er nog niet) en leggen hem, zoals Urbanus zingt in een ‘bakske vol met stro’. Buiten zijn herdertjes met hun schapen. De herdertjes lagen bij nacht in het veld. Zij hadden hun schaapjes geteld. Daar hoorden zij engelen zingen: "Verschiet niet. Er is een bijzonder kind in Bethlehem geboren. Het is geboren in een stal. Omdat jullie geen GPS hebben zal een grote ster jullie de weg wijzen." In La Canalosa hapert de ster, die aan een kabel hangt, soms wel eens en dan blijft ze halverwege hangen maar de herders vinden toch hun weg. In Bethlehem aangekomen vinden ze Maria en Jozef en drinken een wijntje op de geboorte van het kindje Jezus. Ook drie koningen: een witte, gele en zwarte (mag dat nog?) zijn op zoek naar het kindje. Eerst brengen ze een staatsbezoek bij keizer Herodes. Zij hebben gehoord dat Jezus als hij groot is de koning van de Joden zal worden. De keizer vindt dat maar niets. En dan gaan de drie koningen ‘met hunne nieuwe hoed, hunne oude was versleten’ ook op zoek naar Jezus. Ze volgen ook de ster en vinden heel het gezelschap in de stal in Bethlehem. Zoals het de gewoonte is als je op kraambezoek gaat hebben ze voor Jezus ook cadeautjes meegebracht, goud, wierook en mirre.

Er groeit een Ei in Algayat La Romana...

Er groeit een Ei in Algayat La Romana en het blijft niet bij één. Het Ei staat klaar voor marmerbewerking, is 3,40 m hoog en weegt 3000kg. Het volgende Ei wordt eentje van 6 meter en daarna eentje van 9 meter natuurlijk als mijn echtgenote stopt met zagen, ben je weer bezig aan uw Ei?!!!
Een kunstenaar moet toch zijn ding doen of niet?!
Er zijn 3 soorten mensen op aarde, scheppende krachten, vernietigende krachten en verschillenden krachten, ik behoor tot de eerste soort.
Waarom nu Eieren in Algayat vraagt u zich waarschijnlijk af!!
Wel ik wil met deze Eieren onze gemeente La Romana wat meer in de kijker brengen, de schoonheid van de Romanesen wat meer belichten, ik hou van dat volkje.
Hartelijke groeten,
Enca Caen.
Meer weten over Enca Caen? Even googelen op zijn naam en je komt heel wat te weten over deze kunstenaar die recent is neergestreken in La Romana. 

17 december 2018

22 december: Schoolverlof en trekking van El Gordo.

El Gordo is de jaarlijkse Nationale Kerstloterij van Spanje welke elk jaar op 22 december getrokken wordt. Die dag begint in Spanje ook de kerstvakantie. Omdat er die dag extra grote bedragen gewonnen worden noemen de Spanjaarden deze loterij El Gordo wat zoveel betekent als de vette of de dikke.
De eerste trekking van deze loterij vond plaats op 18 december 1812 en werd door de Spaanse overheid georganiseerd. Maar pas in 1892 ging men de naam ‘Sorteo de Navidad’, kersttrekking, gebruiken en in 1897 werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.
Vanaf de eerste trekking mochten de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid, in hun mooiste pakjes de lotnummers zingen. In die tijd werkte men nog met gedrukte nummers, pas in 1913 ontwierp men het huidige systeem, een grote trommel waarin houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.
De trekking begint ‘s morgens om acht uur onder het toeziend oog van alle aanwezigen, functionarissen en de president van de staatsloterij. De trekking wordt nog steeds gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte trommels komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekend maakt en het andere kind het gewonnen bedrag. De bedragen zijn in principe altijd duizend euro maar soms komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag. De lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Deze lijsten worden 45 minuten nadat het laatste balletje is getrokken naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht die deze lijsten verspreidt door heel Spanje.
De hele dag zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.
Een van de grootste prijzen viel in 2011. Toen werd 2,5 miljard euro uitgekeerd. De hoofdprijs viel toen in een klein dorpje. De inwoners met een winnend lot mochten 720 miljoen euro onderling verdelen. Elke winnaar hield er 400.000 euro aan over. El Gordo is erg populair onder de Spaanse bevolking. Veel dorpelingen kopen gezamenlijk een lot.
Heb je deze trekking gemist speel dan in januari mee met de El Nino om het jaar goed te beginnen. De El Nino heeft prijzen van 700 miljoen euro. Alle prijzen zijn belastingvrij.
De opbrengst van deze loterij, ongeveer 1 miljard euro wordt besteed aan goede doelen.
Vanaf eind juli zijn de loten al te koop, zowel online als bij de verkooppunten in Spanje. Online kan men de loten bestellen via de site van de Nationale Loterij, deze site is in het Spaans en Engels en dus ook toegankelijk voor niet Spaanstalige.

Kerstconcert in Hondón de las Nieves op 25 december

Net als in voorgaande jaren organiseert de UMHN het reeds traditionele kerstconcert.
Het concert vindt plaats op 25 december om 19.30 uur in de Aula de Cultura van Hondón de las Nieves.

1 december 2018

Blog met veel kerst- en eindejaarsinfo 2018-2019

Steden en dorpen in Spanje zie je vanaf begin december veranderen. Kerstversieringen worden opgehangen in de straten, winkels en horecazaken verluchten hun zaak met mooie versieringen. De supermarkten breiden hun gamma uit met honderden hammen in allerlei soorten en smaken. In de drankafdeling komen de betere cava’s en wijnen te staan.
Elke zichzelf een beetje respecterende stad of dorp plaatst een ‘Belén’, een kerststal waar dikwijls het hele jaar aan gewerkt is door de plaatselijke Asociación de Belenistas. Op sommige plaatsen spelen acteurs en actrices het kerstspel na of bevolken figuranten en levende lammetjes, een os en een ezel de kerststal.

Blog met veel kerst- en eindejaarsinfo klik HIER

 

28 november 2018

Alicante, 'Festitíteres 2018' poppen festival van 30 november tot 9 december 2018

De culturele dienst van Alicante presenteert de 31e editie van het Internationale poppen festival van Alicante. Bij deze gelegenheid nemen 13 groepen deel (9 nationale en 4 buitenlandse) die in totaal 26 voorstellingen uitvoeren die primair gericht zijn op een familiepubliek, maar ook met voorstellen voor jongeren en volwassenen.

De programmering zal, zoals altijd, in verschillende delen van de stad plaatsvinden om de activiteiten naar het geïnteresseerde publiek te brengen. 
Centro Cultural Cigarreras, Teatro Arniches, Centros Sociales, Parques, MACA, Castillo Santa Bárbara, Archivo Municipal, Casa de Maquinas, Hall Séneca...
 
Volledig Spaanstalig klik HIER.
 
 

Romeinse markt in Santa Pola van 6 tot 9 december 2018

De markt, in het Spaans de Mercat Roma, zal plaatsvinden in het fort van Santa Pola van 11:00 tot 14:30 uur en van 17:00 tot 21:00 uur.


Torrevieja, Fiesta Inmaculada Concepcion van 30 november tot 9 december 2018

De Onbevlekte Ontvangenis is de Patrones van Torrevieja.
Elk jaar, tijdens de laatste week van november en de eerste week van december, worden feesten 'Inmaculada Concepcion' gevierd in de Torrevieja.
Je kan er genieten van concerten, gastronomische wedstrijden, poëziewedstrijden, optochten van reuzen en grote hoofden, vuurwerk en nog veel meer. Deze vieringen eindigen met de Plechtige Eucharistie viering ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis.

Vrijdag 30 november
17:45 1e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
 
Zaterdag 1 december
11:30 Lopen van de opblaasbare stieren van calle Maestro Vallejos naar de Paseo Vista Alegre.
13:00 2e parade van de reuzen en de grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
17:00 Bloemenofferande in de kerk van het heilig hart van Jezus
22:30 3e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
 
Zondag 2 december
12:00 4e parade van de reuzen en de grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
16:30 Grote kinderparade te beginnen bij de C.C Virgen del Carmen, gaat langs de Calle Ramon Gallud en einde in het Teatro Municipal
 
Maandag 3 december
17:45 uur 5e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
 
Dinsdag 4 december
17:45 uur 6e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution 
 
Woensdag 5 december
17.45 uur 7e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution

Donderdag 6 december
12:00 8e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
16:00 Paella wedstrijd in het Antonio Soria Park
 
Vrijdag 7 december
12:30 9e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution
17:45 10e parade van de reuzen en grote hoofden vanaf de Plaza de la Constitution

Zaterdag 8 december
07:00 Diana, muziek parade in de vroege ochtend door de straten van Torrevieja
19:00 Plechtige processie met het standbeeld van de Onbevlekte Ontvangenis. Route: Caballero de Rodas, Clemente Gosálvez, Paseo Vista Alegre (waar het stopt bij het Casino voor een groots vuurwerk) Chapaprieta Joaquín, Vicente Blasco Ibañez, Azorin en Caballero de Rodas eindigend bij de Onbevlekte Ontvangenis Kerk.
 
Zondag 9 december12:00 Concert op de Paseo Vista Alegra en op de Plaza Encarnacion Puchol

27 november 2018

Sint Niklaas optocht in Alicante op 6 december 2018

Op 6 december 2018 optocht met Sint Niklaas, de patroonheilige van Alicante.  
Optocht door de stad gezeten op een wit paard en de Sint zal snoepgoed uitdelen aan de kinderen.

Donderdag 6 december
11:30 San Nicolas Parade langs:
Plaza del Abad Penalva, Labradores, San Isidro, Rambla Méndez Núñez, Altamira, Plaza del Ayuntamiento, Plaza de la Santa Faz, Calle Mayor, Calle Muñoz, Plaza del Abad Penalva finishing at the Cathedral de San Nicolás.

Monforte del Cid, Moren en christenen van 5 tot 9 december 2018

Het feest wordt gehouden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis en omvat parades, reconstructies van veldslagen, religieuze ceremonies en vuurwerk.
Spaanstalig programma klik HIER.

Woensdag 5 december
20:00 uur Bloemen offerande  en zingen van traditionele liederen.
21.00 Openingsceremonie voor het feest vanaf het balkon van het stadhuis.
00:00 Grote Alborada, het luiden van de kerkklokken en het afvuren van de kanonnen op het hoofdkwartier van elk gezelschap.
00:30 Retreta parade.

Donderdag 6 december
18.30 uur Grote parade van de Moren en christenen langs de Avenida de Alicante en de Avenida de la Constitucion.

Vrijdag 7 december
10:30 uur Parade van de Moren en de lokale hoogwaardigheidsbekleders van het stadhuis tot de kerk.
11:00 Misviering.
13:00 Ambassade van de Mercenaries (toespraken)
16:00 Oorlog in het gebied rond het kasteel, dat de Moren winnen.
17u30 Ambassade van de Moren.
19:00 Parade langs Reyes Católicos en op Avenida de Alicante.

Zaterdag 8 december
10:00 Parade van de christenen van het stadhuis naar de parochiekerk.
12:30 Algemeen parade van de Moren, christenen en de Mercenaries langs de Avenida de Alicante en de Avenida de la Constitucion.
16:00 Oorlog in het gebied rond het kasteel, dat de christenen winnen, als symbool voor de herovering.
17:30 Ambassade van de christenen.
18:30 Parade  langs Reyes Católicos en op Avenida de Alicante.
21:00 Plechtige processie met het beeld van OLVrouw De Onbevlekte Ontvangenis, gevolgd door een groot vuurwerk.

Zondag 9 december
10:00 Alegre Diana (parade in de vroege ochtend) met de muziekbands.
11:00 Parade van alle groepen door de straten van het dorp.
17:00 Einde van het feest.



24 november 2018

Tentoonstelling oude schrijfmachines in Pusol-Elche

Tentoonstelling 'Teclas y tinta. Las máquinas de escribir' (toetsen en inkt, schrijfmachines)
De tentoonstelling toont een selectie schrijfmachines die het schoolmuseum bezit, met name die uit de periode 1910-1940. Deze worden als de eerste generatie van de typemachine beschouwd.

Datum: nog tot 6 januari 2019
Openingstijden:
maandag tot vrijdag van 9 tot 13.30 en van 16 tot 19 uur.
Zaterdag en zondag van 11.00 tot 22.00 uur.
Prijs (inclusief de toegang tot het museum):
algemeen € 3,
studenten, gepensioneerden en gehandicapten: € 2
minder dan 10 jaar gratis.

Spaanstalige info: https://www.museopusol.com/es/exposiciones/?id=68

telefoon: 966 630 478
e-mail: comunicacion@museopusol.com
website museum: www.museopusol.com

Video over het museum klik HIER
Nederlandstalige info over het museum klik HIER

Partida de Pusol, 8
03296 - ELCHE -
Alicante - España

Coordinaten
W 00° 43' 57.90"
N 38° 12' 47.50"
Google maps klik HIER






De Spaanse tortilla.

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een gerecht uit de Spaanse keuken. Over de ontstaansgeschiedenis van deze meest bekende tapa doen meerdere verhalen de ronde:
De vroegste versie van de tortilla zou teruggaan tot de zestiende eeuw. In Latijns-Amerika bakten de Azteken een platte taart met roereieren, mais en een aantal andere ingrediënten. Kronieken tonen aan dat reeds in 1519 de Zuid-Amerikaanse tortilla of ‘pan de maíz’ bekend was. De Spaanse tortilla werd echter pas gemaakt toen de Spanjaarden de aardappelen van de Inca's ontdekten. Dit blijkt uit de tweede bief van de Spaanse veroveraar Hernán Cortés: "Ze verkopen kippen-, ganzen- en andere vogeleieren in grote hoeveelheden op de markten, ze verkopen er eveneens tortilla’s gemaakt van deze eieren..."
Priester López de Gómara en goede vriend van Hernán Cortés schreef in zijn brieven: "Op de markten is geroosterd vlees en vis te koop. Brood, gebak en tortilla gemaakt van eieren van de vogels. Vele tortilla’s gebakken met bonen, erwten en veel andere groenten ..."
Anderen schrijven de uitvinding toe aan de Belgische chef-kok Casteau Lancelot. Hij werkte als kok voor bisschoppen van Luik en zou het recept in 1604 gepubliceerd hebben in zijn kookboek ‘Ouverture de cuisine’ opgedragen aan Jean Curtius ofwel Jean de Corte, een rijke Luikse wapenhandelaar die tijdens de Tachtigjarige Oorlog massaal aan de Spaanse troepen leverde.
Een ander verhaal vertelt dat, in 1665 na de Portugese overwinning op de Spanjaarden, tijdens de slag om Montes Claros, meer dan 6000 Spaanse soldaten twee jaar lang in gevangenschap werden gehouden totdat het Verdrag van Lissabon werd ondertekend. Die twee jaar leerden ze de Portugese keuken kennen. Een soort eierkoek was een van de dagelijkse gerechten. Na hun vrijlating brachten deze gevangenen een deel van de Portugese eetcultuur mee naar Spanje. Inclusief vele recepten, zoals de aardappel-eierkoek die evolueerde naar de moderne versie van de tortilla.
Het eerst bekende document over de Spaanse tortilla, dateert uit 1817. In een anonieme brief, gericht aan het parlement van Navarra, beschrijft de schrijver de slechte leefomstandigheden van de boeren in vergelijking met die van de inwoners van Pamplona (de hoofdstad) en la Ribera (in het zuiden van Navarra). Na opsomming van het schaarse voedsel dat door de arme bevolking wordt gegeten volgt het volgende citaat: " De boeren gebruiken slechts twee of drie eieren in een tortilla voor vijf of zes personen. Onze vrouwen zijn in staat om ze groot en dik te maken met slechts een paar eieren door het toevoegen van aardappelen, brooddeeg of andere ingrediënten..."
Volgens een legende heeft Carlisten-generaal Tomás de Zumalacárregui tijdens de belegering van Bilbao de ‘tortilla de patatas’ uitgevonden als een gemakkelijk, snel en voedzaam gerecht om de voedselschaarste in leger te verhelpen. Hoewel het onbekend blijft of dit waar is, lijkt het erop dat de tortilla zich begon te verspreiden tijdens de eerste Carlistenoorlog tussen 1833 en 1840.
In een andere versie van de legende werd de schotel per toeval uitgevonden door een huisvrouw uit Navarra. Generaal Thomas Zumalacárregui stopte aan haar huis en vroeg iets te eten. De vrouw had slechts enkele eieren, uien en aardappelen in huis. Snel samen geklutst kon ze hiermee een voedzaam gerecht maken voor de legerleider.
Volgens kronieken had de paella in minder dan vijftig jaar een enorm succes zowel op de meest bescheiden als op de koninklijke tafel. In 1854 werd het recept neergeschreven in een boek van Jose Lopez Camuñas. In 1867 stond het gerecht op het menu van het Spaanse restaurant op de Universele Tentoonstelling van Parijs. De Spaanse koning Alfonso XII bracht tijdens een bezoek een tortilla mee voor de Prins van Wales.
Echter in een boek uit 2008 ‘La patata en España. Historia y agroecología del tubérculo andino’ stelt de wetenschapper Javier Lopez Linaje, dat de oorsprong van de Spaanse tortilla terug te vinden is in de grensstad Villanueva de la Serena in de zeventiende eeuw. Het werk verwijst naar documenten die spreken over de omelet in deze stad in 1798. Volgens schrijver zou de uitvinding op naam staan van Joseph de Tena Godoy en de Markies van Robledo.
Een recente studie noemt dan weer de schrijver, chef-kok en banketbakker Teodoro Bardají uit Aragon als de uitvinder van de huidige Spaanse aardappel tortilla. In die versie worden de aardappelen gekookt in plaats van ze te bakken en wordt het gebruik van de ui geïntroduceerd.
Omdat er zo veel verschillende versies zijn, zullen we nooit de ware oorsprong van de Spaanse tortilla weten, maar wat zeker is, is dat dit heerlijke Spaanse gerecht ontstond tussen de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Dankzij zijn eenvoud konden zowel de armen en de rijken genieten van dit heerlijk gerecht. Nu is het in vele horecazaken een heerlijke tapa.