17 december 2018

22 december: Schoolverlof en trekking van El Gordo.

El Gordo is de jaarlijkse Nationale Kerstloterij van Spanje welke elk jaar op 22 december getrokken wordt. Die dag begint in Spanje ook de kerstvakantie. Omdat er die dag extra grote bedragen gewonnen worden noemen de Spanjaarden deze loterij El Gordo wat zoveel betekent als de vette of de dikke.
De eerste trekking van deze loterij vond plaats op 18 december 1812 en werd door de Spaanse overheid georganiseerd. Maar pas in 1892 ging men de naam ‘Sorteo de Navidad’, kersttrekking, gebruiken en in 1897 werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.
Vanaf de eerste trekking mochten de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid, in hun mooiste pakjes de lotnummers zingen. In die tijd werkte men nog met gedrukte nummers, pas in 1913 ontwierp men het huidige systeem, een grote trommel waarin houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.
De trekking begint ‘s morgens om acht uur onder het toeziend oog van alle aanwezigen, functionarissen en de president van de staatsloterij. De trekking wordt nog steeds gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte trommels komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekend maakt en het andere kind het gewonnen bedrag. De bedragen zijn in principe altijd duizend euro maar soms komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag. De lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Deze lijsten worden 45 minuten nadat het laatste balletje is getrokken naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht die deze lijsten verspreidt door heel Spanje.
De hele dag zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.
Een van de grootste prijzen viel in 2011. Toen werd 2,5 miljard euro uitgekeerd. De hoofdprijs viel toen in een klein dorpje. De inwoners met een winnend lot mochten 720 miljoen euro onderling verdelen. Elke winnaar hield er 400.000 euro aan over. El Gordo is erg populair onder de Spaanse bevolking. Veel dorpelingen kopen gezamenlijk een lot.
Heb je deze trekking gemist speel dan in januari mee met de El Nino om het jaar goed te beginnen. De El Nino heeft prijzen van 700 miljoen euro. Alle prijzen zijn belastingvrij.
De opbrengst van deze loterij, ongeveer 1 miljard euro wordt besteed aan goede doelen.
Vanaf eind juli zijn de loten al te koop, zowel online als bij de verkooppunten in Spanje. Online kan men de loten bestellen via de site van de Nationale Loterij, deze site is in het Spaans en Engels en dus ook toegankelijk voor niet Spaanstalige.