5 augustus 2016

5 augustus, feestdag van Virgen de las Nieves.

Vele hebben me reeds gevraagd waar de naam Virgen de la NIEVES (sneeuw) vandaan komt.
In Hondón de las Nieves valt er toch geen sneeuw?
De oorsprong van deze benaming is terug te vinden in het oude Rome.

Op deze dag wordt het feest gevierd van de kerkwijding van de Santa Maria Maggiore te Rome in 432. Op de plaats waar deze kerk staat stond al een klein Mariakerkje, dat in de vorige eeuw door paus Liberius  was gesticht. In die tijd was Maria als heilige juist in opkomst. 
De verering van Maria zou met ingang van 431 een grote vlucht nemen. In dat jaar werd er een groot concilie gehouden. De afgelopen jaren was er in de Kerk veel gediscussieerd over de persoon van Jezus. En men was tot de slotsom gekomen dat Hij én God én mens was. Nadien kwam natuurlijk de vraag wat dan de rol was van zijn moeder Maria? Het Concilie van vaardigde af dat Maria de eretitel kreeg van 'Moeder Gods'. Vanaf dat moment gaat Maria een steeds groter plaats innemen in de devotie en dus ook in de afbeeldingen en de verhalen.
Paus Sixtus III  trad aan in 432, één jaar na het Concilie. Hij liet onmiddellijk het bescheiden kerkje van Maria vergroten, de latere Santa Maria Maggiore.

De middeleeuwse legende over het ontstaan van de basiliek gaat terug tot 358. Tijdens het pontificaat van Liberius, maakte de Romeinse patriciër Johannes en zijn vrouw, die zonder erfgenamen waren, een gelofte om hun bezittingen te doneren aan de Maagd Maria.  Zij baden dat Maria hen zou bekend maken hoe ze de erfenis aan haar konden doneren. In de nacht van 4 op 5 augustus van dat jaar zou dan Maria aan de  Romeinse patriciër Johannes verschenen zijn. Zij gaf hem de opdracht een kerk voor haar te bouwen op de plaats waar 's ochtends sneeuw zou vallen. De volgende morgen snelde hij naar paus Liberius om hem over zijn droom te vertellen. Die bleek precies dezelfde droom te hebben gehad. En wat bleek: bovenop de Esquilijn, een van de zeven heuvelen van Rome, lag midden in de zomer, op 5 augustus verse sneeuw.
Volgens de legende bekostigde Johannes de bouw van de kerk in opdracht van Liberius. Die kerk werd later afgebroken. Op de resten werd in opdracht van paus Sixtus III tussen 431 en 440 de huidige basiliek gebouwd ter ere van Maria.
Op 5 augustus van elk jaar, tijdens de viering van het liturgisch feest van de inwijding van de basiliek van Santa Maria Maggiore, wordt nog steeds het verhaal van de wonderbaarlijke sneeuwval herdenkt: aan het einde van de plechtige mis in de basiliek valt een regen van witte rozenblaadjes uit de koepel van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw neer op de gelovigen. Bij zonsondergang op dezelfde dag, wordt een kunstmatige "sneeuwval" geënsceneerd als een toeristische attractie op het plein buiten de basiliek.