7 augustus 2015

Hondón de las Nieves, Correfocs op zaterdag 8 augustus om 24 uur

Correfocs – Vuurloop

Zwaar tromgeroffel kondigt de komst aan van de correfocs. Gehoornde duivels, gewapend met drietanden vol vuurwerk rennen en dansen door de straten. Het is een luidruchtig en spectaculair optreden, duister en dreigend. Daarna is er muziek op het plein
Een correfoc is van oorsprong een Catalaanse folkloristische festival dat letterlijk "vuurloop" betekent. Het is een van de meest opmerkelijke evenementen in de Catalaanse cultuur. De correfoc vindt vooral plaats tijdens dorpsfeesten, waar colles de diables, groepen verkleed als duivels, met vuurwerk langs toeschouwers rennen en dansen op het ritme van luid slagwerk. Tijdens het hoogtepunt van hun optocht wordt meestal ook nog knalvuurwerk ontstoken.
De traditie vond haar oorsprong waarschijnlijk in de Middeleeuwen. Het is echter pas sinds de 20e eeuw dat de correfoc zich op deze manier uit. Gedurende de jaren 80 en 90 werden de correfocs steeds populairder en hebben ze zich over het hele Spaanse grondgebied verspreid. In grote steden is het evenement tegenwoordig een waar spektakel geworden.


2013 Correfocs