Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

31 augustus 2015

Brouwerij "El Águila"

Zondag kochten we op de rastro (rommel) markt in Salinas een mooie reclamespiegel van het biermerk "El Águila" (De Arend). Voor mij een onbekend bier dus ben ik op internet de geschiedenis van deze brouwerij gaan opzoeken...


Op 9 mei 1900 richtte de zakenman Augusto Comas y Blanco in Madrid de bierbrouwerij en ijsfabriek S.A. El Águila op. Net als zo veel andere brouwerijen die in het begin van de twintigste eeuw werden opgericht. Op 1 april 1903 werd het eerste El Águila bier op de markt gebracht op een moment dat bier weinig was bekend in de Spaanse tavernes.

De site van de eerste brouwerij was gevestigd in de  calle General Lacy in Madrid, naast de Delicias en Atocha stations, ideaal voor transport per spoor. De fabriek begon de bouw tussen 1912 en 1914 volgens de plannen van de Duitse ingenieur Langeloth en in eerste instantie onder de technische leiding van de architect Eugenio Jiménez Correa. De fabriek werd tussen 1915 en 1935 uitgebreid met garages, magazijnen, silo's en ijskelders door de architect Luis Sainz de los Terreros.
 
In 1936, bij het uitbreken van de Burgeroorlog, werden tijdens de verdediging van Madrid enkele kaderleden van het bedrijf gedood. Na de oorlog en na de verschillende reparaties aan silo's en gistingskamers kwam het bedrijf terug in productie.

In de daaropvolgende jaren begon de grote groei van het bedrijf door de overname van kleine brouwerijen in andere delen van Spanje: Cordoba La Mezquita, het meerderheidsbelang in de mouterij Los Angeles, de bouw van een nieuwe mouterij in Cordoba en de bouw in Valencia van een nieuwe brouwerij. Later kochten ze ook een kleine fabriek in Valencia, La Huertana, die uiteindelijk wordt overgebracht naar Alicante en  de naam El Neblí kreeg. In 1958 verwierven ze El Azor in Cartagena  en in 1959 Gavilán in Mérida.
eerste brouwerij  in de  calle General Lacy

In 1969 opening van een nieuwe brouwerij in San Sebastian de los Reyes (Madrid) waarvan de bouw begon in 1966. Deze brouwerij was in productie tot 1982.
Voor uitbreiding in het noorden, een fabriek in Zaragoza gebouwd in 1968.
In 1962 werd het traditionele houten vat vervangen door aluminium vaten en werd de literfles (litronas) in gebruik genomen. In 1971 werden de houten kratten vervangen door plastic verpakkingen.

Vanaf 1972 worden nieuwe speciaalbieren gemaakt: Águila Dorada (Gouden Arend), met meer body en soberder smaak, in 1976 Águila Imperial (Keizerarend) en Águila Reserva. 

In 1984 verwierf de Nederlandse brouwerijgroep Heineken NV een belangrijk aandeel in Águila (32%). In 1985 sluiten ze  de brouwerij in de calle General Lacy en word deze verbouwd tot de Regionale Bibliotheek "Joaquin Leguina" (klik HIER). Het bedrijf begint ook een centralisatie van de productie-installaties in San Sebastian de los Reyes en Quart de Poblet. Ze verkopen en sluiten een aantal van hun andere brouwerijen.

In 2000 fuseerde het bedrijf met Grupo Cruzcampo, ook eigendom van Heineken met als gevolg de verdwijning van het Spaanse merk "El Águila"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten