4 augustus 2015

Elche - Nit de l’Albà Spervuur van kleur en geluid op donderdag 13 augustus 2015

De nacht donderdag 13 augustus vieren ze in Elche  Nit de l'Alba, dit  is een van de feesten waar de inwoners van Elche gretig naar uit kijken. Honderden vuurwerkpijlen lichten de hemel op in een spervuur ​​van kleur en geluid. Dit feest, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Middeleeuwen, is ontstaan toen families een vuurwerkpijl afschoten voor elk van hun kinderen ter ere van de Maagd Maria. Vandaag is deze traditie een gecoördineerd en georganiseerd vuurwerkspektakel waar honderden vuurwerkpijlen worden afgevuurd vanuit verschillende punten van de stad. Naast dit georganiseerd vuurwerkspektakel vuren ook de stedelingen spontaan hun eigen vuurwerk af.


 
De kleurrijke storm van raketten en vuurwerk begint om 23:00 uur en gaat onverminderd door tot een paar minuten voor middernacht. Plotseling staakt alle vuurwerk in de stad en de lichten worden uitgeschakeld. De mensen van Elche zwijgen terwijl ze luisteren naar "El Gloria", het belangrijkste fragment uit het lyrisch drama “Misteri d'Elx” . Voor een paar seconden wordt de duisternis over de stad schitterend verlicht door een enorme witte steruitbarsting, “la Palmera de la Virgen”, die vrijkomt uit de Basilica de Santa María.
Zodra het magische moment voorbij is, worden de stadslichten terug aangestoken en op de toren van de Basiliek verschijntVirgen de fuego” waarna alle inwoners van de stad vanaf hun balkons en daken  het beroemde Habanera "Aroma's Elche" uit volle borst meezingen. De traditioneel einde van het feest is het eten van watermeloen. Sommige mensen verlengen het feest door tot in de kleine uurtjes raketten en vuurpijlen af ​​te vuren. De durvers nemen deel aan de  traditionele "guerra de carretillas", dit gebeuren vindt plaats in de speciaal aangewezen gebieden in het centrum van de stad, een evenement aanbevolen voor alleen de meest geharde vuurwerk liefhebbers.


Programma:
Dinsdag 11 tot vrijdag  14 augustus 2015
14:00 Mascletas (knalvuurwerk) op het Palacio de Altamira naast de kathedraal

Dinsdag 11 tot zaterdag 15 augustus 2015
13:00 tot 15:00 "Tapas Festival" langs de Paseo de la Estación, naast het Stedelijk Palmen Park

Donderdag 13 augustus 2015 Nit de l'Alba
23:15 Tal van vuurwerk vanaf de bruggen, gebouwen, balkons en terrassen van de stad ter ere van de patroonheilige van Elche. Om middernacht wordt de straatverlichting uitgeschakeld en het meest beroemde lied uit het Mystery spel klikt door de hele stad. Het einde is een speciaal vuurwerk vanaf het dak van de kathedraal.

Vrijdag 14 augustus 2015 Nit de la ROA
20:00 Bloemenofferande aan Maria, de moeder van Jezus. Route: Plaza de España, Marqués de Asprillas, Reina Victoria, Plaça Baix, Corredora, Puente Ortices, Capitán Lagier, Plaza del Congreso Eucaristico naar de kathedraal waar de bloemen aangeboden worden
23:00 Grote Fiesta Nit de la ROA. In de nacht en de vroege ochtend tussen 14 en 15 augustus gaat de traditionele processie ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie uit, de patroonheilige van de stad. In deze ceremonie, gaan duizenden inwoners van Elche door de straten van de oude stad, met een brandende kaars in de hand tot in de vroege uren van de ochtend. In de feestbarakken gaat het feest verder.

Zaterdag 15 augustus 2015 Dag van de heilige Maria.
10:00 Processie ter ere van Maria Route: Uberna, Major de la Vila, Plaça Baix, Corredora, Puente Ortices, Capitán Lagier, Plaza del Congreso Eucaristico afwerken in de basiliek van Santa Maria voor de massa.
14:00 Grote Mascleta ter ere van de Heilige Maria.
24:00 Spectaculair vuurwerk vanaf de Puente del Ferrocarril.