Revolutie in België tegen het bewind van koning Willem |
Deze dag is een wettelijke feestdag wat neerkomt op een algemene verlofdag. Op deze dag zijn de winkels, banken, postkantoren en andere openbare diensten zodoende gesloten.
Na de Belgische Revolutie en de gevechten van september 1830, waarbij het Nederlandse regeringsleger met Koning Willem uit Brussel werd verjaagd, leidde dit tot de Belgische onafhankelijkheid en verkregen de Belgen de afscheiding van Nederland. Door het Nationaal Congres werd besloten van België een koninkrijk te maken. Datzelfde congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot eerste Koning der Belgen.
De koning kwam per boot van Engeland en kwam aan in Calais waarna hij per koets naar De Panne werd gebracht. Hij trok verder door het land en op 21 juli 1831 legde hij op het Koningsplein te Brussel de grondwettelijke eed af als eerste koning der Belgen.
In 1880 waren de relaties met Nederland genormaliseerd en werd het als onheus aangevoeld om nog triomfantelijke herdenkingen van deze gebeurtenissen te organiseren.