15 juli 2015

16 juli viering van Virgen del Carmen, patrones van de Spaanse zeevaarders.

Nuestra Señora del Monte Carmelo (Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel), gewoonlijk aangeduid als Virgen del Carmen of Nuestra Señora del Carmen, is een van de vele aanroepingen van de Maagd Maria. De naam komt van de zogenaamde berg Karmel in Israël, een naam afgeleid van het woord  Al-Karem en die kan worden vertaald als 'tuin'. 
 
De berg Karmel in het Heilige Land wordt in de Bijbel genoemd als de plek waar Elia streed tegen de profeten van de afgod Baäl.
In de twaalfde eeuw lieten kluizenaars zich door het geloof van de profeet Elia inspireren en vestigden zich op de berg Karmel, onder bescherming van de Heilige Maagd. Zij legden de basis voor de latere ordes van de karmelieten en karmelietessen.
De later heilig verklaarde karmeliet Simon Stock kreeg in 1251 in Cambridge een verschijning van de Heilige Maagd Maria. Zij gaf hem een scapulier. Zoals de traditie wil heeft de Maagd beloofd iedereen te bevrijden van het vagevuur aan alle zielen die het scapulier hebben gedragen tijdens zijn leven.
In 1386 werd de 16e juli voor de karmelieten een belangrijke feestdag. Sinds 1726 staat deze feestdag op de liturgische kalender van de Rooms-katholieke Kerk.
Deze "Virgen del Carmen" geeft ook de naam aan al diegenen die Carmen, Carmela of Carmelo worden genoemd.
Spanje is een van de landen waar de viering van "Virgen del Carmen" is geworteld. De vissers hebben "Virgen del Carmen" als beschermvrouw genomen en ook de Spaanse marine heeft haar als patrones gekozen. Om deze reden wordt de Virgen del Carmen bekend als "de Sterre der Zee" (Stella Maris).
Vrijwel alle dorpen en steden van de Spaanse kust vieren op 16 juli de  religieuze verering van de "Virgen del Carmen". Ze organiseren kleurrijke processies en bedevaarten op zee.
 
Enkele vieringen op 16 juli 2015:
Tabarca
10:00 uur. Parades
13:00 uur. Parade door de straten van het dorp.
14:00 uur:.
Grote knalvuurwerk
19:00 uur:. Parade door de straten van het dorp.
20:00 uur:. Mis met plechtige optocht.
24:00 uur:. Verbena Popular.
01:00 uur:. Groot vuurwerk

 
El Campello:
19.30 u: bloemenofferande. 
20.30 u: optocht van de Ermita naar de vissershaven
21.30 u: processie op zee met het beeld van de Virgen del Carmen en overbrengen van het beeld naar de Ermita. Aansluitend vuurwerk.


Santa Pola
08:30 Presentatie van een gedenkplaat ter ere van alle gepensioneerde zeelieden aan de Capilla van de Virgen del Carmen.
09:00 Plechtige Mis aan de voorkant van de Capilla van de Virgen del Carmen, vergezeld van de Romeros groep. Na de mis zullen de hoogwaardigheidsbekleders en Banda Unión Musical de Santa Pola in optocht naar de haven gaan waar kransen worden gelegd op het water ter gedachtenis van de zeelieden die hun leven hebben verloren op zee.
21:00 Plechtige processie van de Virgen del Carmen vanaf de Capilla.

23:30 Vuurwerk op het strand van Levante.

Torrevieja
11: 30u Traditionele vette paal in het havengebied, met prijzen voor de eerste 3 om de vette paal te beklimmen.Een lange, dikke houten stok (ongeveer vier meter hoog) is geïnstalleerd aan de zee. Aan het einde van de stok, een rode vlag die de deelnemers moeten proberen te bemachtigen19: 30u Mis met aanwezigheid van de vissers en de autoriteiten.20:30u Magna processie met de volgende route: Constitution Square, Calle Concepción, Paseo Vista Alegre en de vissershaven.