13 januari 2015

Vanaf 1911 was er elektrische verlichting in Hondón de las Nieves.

Crossley 30HP
In 1910 begon de rusteloze, ondernemende, landbouwer Silvano Tortosa uit Hondòn de las Nieves na te denken of het mogelijk was om in Hondón een elektriciteitsnetwerk te installeren om de carbuur lantaarns te vervangen door elektrische verlichting. Hij sprak daarover zijn vriend José Castroverde uit Aspe aan, deze was verantwoordelijk voor de korenmolen en de daarbij horende kleine energiecentrale in Aspe aan de oevers van de rivier Vinalopó ter hoogte van het "Castillo del Río". El Castillo del Rio ligt op de linkeroever van de rivier de Vinalopó, aan de samenvloeiing van de Sierra de las Esprillas en de Tabayá

In het najaar van 1911, kocht Silvano Tortosa een magazijn in Calle Nueva in Hondon de las Nieves om er een thermo-elektrische centrale te installeren echter niet zonder de nodige  kritiek van de autoriteiten. De centrale was samengesteld uit een 30 pk verbrandingsmotor, een "Crossley 30HP" van de firma Crossley uit Manchester, Verenigd Koninkrijk. De motor was gekoppeld aan een AEB dynamo van 25 kW bij 120V.
Eind januari 1912 was de centrale operationeel en begon Silvano Tortosa met het leveren van elektriciteit aan zowel particuliere woningen als aan sommige openbare plaatsen. De aansluiting voor particuliere woningen kostte twee peseta's per woning.
Later zou het bedrijf "Riegos del Levante" het leveren van elektriciteit van Silvano over nemen.

Bron: 
Manolo Serrano 
Wikipedia