23 augustus 2014

Villena, feesten van de Moren en de Christenen van 4 tot 9 september 2014

Wel een eindje rijden van Hondón de las Nieves maar beslist de moeite zijn de feesten in Villena. Meer dan 12.000 mensen nemen deel aan de optochten en het is een van de beroemdste en meest spectaculaire van de vele die worden gevierd in dit gebied van Spanje. Er zijn veertien Comparsas, of groepen, waarvan zeven Moorse, en zeven christelijke. Elk van deze Comparsas bestaat uit honderden mannelijke en vrouwelijke deelnemers.
Het feest is gewijd aan de patroonheilige van Villena, Sra. Maria de las Virtudes ook wel bekend als de Maagd van Deugden. Volgens de legende, vertoonde ze zich op miraculeuze wijze, aan het einde van de 15e eeuw in de buurt van de stad, op de plaats waar vandaag de dag een kapel is welke wordt gebruikt om haar beeld te huisvesten.

Zondag 31 augustus
10:00 Parade om de feesten aan te kondigen. Vertrek op de Plaza de Santiago Ramón y Cajal en einde in de Plaza de Santiago voor het hijsen  van de vlaggen en het zingen van het volkslied.
11:00 & 17:00 Mis in de Santuario Ntra. Sra. De las Virtudes.
18:00 Romeria (korte bedevaart) met het standbeeld van Ntra. Sra. De las Virtudes van Santuario naar de Iglesia de los Padres Salesianos met zingen van de traditionele hymnen en het afvuren van de donderbus geweren, gevolgd door het inschakelen van de feestverlichting,

Donderdag 4 september
19:00 Groot Concert van de Banda de Música de Villena in het Teatro Chapi.
22:00 Diner voor de Comparsas (groepen)
01:00 Vuurwerk vanaf het Castillo de la Atalaya, gevolgd door feesten.

Vrijdag 5 september
12:00 Aankondiging van de feesten vanaf het balkon van het stadhuis, gevolgd door het zingen van de Fiesta Hymne en het volkslied en daarna een parade van alle Comparsas samen: Plaza Santiago Ramón y Cajal, Joaquín Maria López, Corredera , Plaza del Rollo naar de Calle Nueva.
16:00 Grote Inkom Parade van de Moren en Christenen. De Laureada Banda Municipal de Música de Villena begint de parade en wordt gevolgd door de Groepen van Moren dan de christenen. Route: start in de Calle Nueva op de kruising met de Avda. de Elche, en eindigde op de Avda. Constitución.
18:00 tot 01,00 De kerk zal worden geopend om iedereen  de gelegenheid te geven de patroonheilige te eren.

Zaterdag 6 september
07:30 Diana, vroege ochtend optocht met de muziekband en de Moren
10:00 Misviering gevolgd door de Parade van de Hoop (Desfile de la Esperanz) met de kinderen van de Groepen vanafAvda. Constitución, langs Plaza de María Auxiliadora, Joaquín María López, Corredera, einde aan de Calle Nueva bij de kruising met de Calle el Hilo. Na de optocht is er een familie mis in de Iglesia de Santiago.
17:00 Oorlog en beleg tussen de Moren en Christenen in het kasteel. De christenen Comparsas met hun donderbussen gaan naar de Plaza de Santiago en naar het kasteel, gevolgd door de rest van de christenen. De Moren parade van de Calle Mayor naar de Explanada del Castillo, waar de onderhandelingen over het kasteel beginnen en eindigen met een gevecht dat de Moren winnen.
21:00 Gran Cabalgata Parade met alle Comparsas, beginnend op Avda. Constitución bij de kruising met Calles Coronel Selva en San Isidro, en volgen  de traditionele route naar het einde van de Calle Nueva bij de kruising met de Calle el Hilo.

Zondag 7 september

07:30 Diana, vroege ochtend optocht met de muziekband en de christenen vanaf de Plaza de Santiago
12:00 Parade ter ere van Ntra. Sra. Maria de las Virtudes, beginnend op Avda. Constitución en einde aan de Iglesia de Santiago.
18:30 Contrabando en pogingen tot onderhandelingen over de terugkeer van het kasteel naar de christenen.
22:00 Retreta Parade door alle Comparsas langs calle Nueva, vanaf de kruising met de Avda. de Elche, einde op Avda. Constitución bij de kruising met de Plaza María Auxiliadora.
00:00 Sacred Concert .
01:30 Spectaculaire ertoning van het vuurwerk vanaf het Castillo de la Atalaya, gevolgd door feesten.

Maandag 8 september  
Dag van Ntra. Sra. Maria de las Virtudes
07:30 Diana, de vroege ochtend optocht met de muziekband van de Moren
12:15 Oorlog en beleg tussen de Moren en Christenen in het kasteel. De parade van de christenen van de Calle Mayor naar de Explanada del Castillo, waar de onderhandelingen om het kasteel begint om te eindigen met een gevecht waarin de christenen winnen.
18:00 Bekeering  van de Moren tot het christendom in de Iglesia Arciprestal de Santiago, gevolgd door de plechtige processie met het beeld van de Virgen Maria de las Virtudes en alle Comparsas. route; Iglesia de Santiago langs de Calle Marques de Villores, Parroco Azorin, Ramón y Cajal y Puerta Almansa, Teniente Hernández Menor einde op de Plaza de Santiago, waar de nationale hymne wordt gezongen en dan de Salve Popular Gregoriana.

Dinsdag 9 september
07:00 Romeria met het standbeeld van de Virgen Maria de las Virtudes met alle Comparsas vanaf de kerk om te eindigen bij de paso op de weg naar Yecla, waar liederen worden gezongen en de legers hun geweren leegschieten.
17:00 Inkom van het nieuwe Captains van de Comparsas, gevolgd door de prijsuitreiking voor de feesten.
 -----------------------------------------------------------------------
Ben je in Villena  bezoek dan ook even:

Kasteel van Villena klik HIER voor een video
Goudschat van Villena klik HIER
Grotwoning Cueva (grotwoning) Escuadra Tuareg klik HIER
-------------------------------------------------------------------------
overname van dit artikel is toestaan mits bronvermelding www.hondondelasnieves.com