22 januari 2014

Sprookje: De Noorse prinses die heimwee had naar de sneeuw...

De amandel is nu een typisch Spaans product toch komt deze noot oorspronkelijk niet uit deze streek. De bomen zijn ooit van elders met duizenden tegelijk naar Spanje gebracht. 
Het waarom is een heel bijzonder verhaal.
Er was eens een heel mooie Noorse prinses die getrouwd was met een knappe rijke Moorse kalief. Ze hielden veel van elkaar en woonden in de mooie streek rond Alicante. Ondanks een land vol zon, lekkere vruchten en bloeiende bloemen, was de Noorse prinses toch erg verdrietig. Ze kreeg heimwee naar haar vaderland en miste vooral de witte sneeuw in de wintertijden. Haar verdriet deed ook de Moorse Kalief erg veel pijn. Toen de prinses op een dag weer met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankjeltje wit, kon de verliefde Kalief het niet meer aanzien. Er moest een oplossing komen!
Ook de Kalief dacht terug aan zijn vaderland en daarmee aan de witte bloesem van de amandelbomen. Hij kreeg een geweldig idee! Hij liet duizenden amandelbomen naar Spanje overbrengen, waar ze rondom het kasteel werden geplant. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken voor altijd gesloten hield. Maar toen op die mooie dag in februari toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, gaf de Kalief het bevel dat alle luiken van het kasteel weer open moesten. Toen de prinses na aandringen van de Kalief toch uiteindelijk naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. En de Noorse prinses en Kalief leefden nog lang en gelukkig tussen hun amandelbomen.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: http://hondon-nieves.blogspot.com.es/