14 januari 2014

Het wandelpad langs de Rio Tarafa in Aspe
De 12 kilometer lange rio Tarafa was een van de belangrijkste zijrivieren van de rio Vinalopó. 
Zij ontstaat uit een bron in La Romana  maar pas in Aspe begint haar echte loop en loopt in noordwestelijke richting langs het centrum van het dorp tot zij in de
rio Vinalopó uitmond.
Vroeger waren er  twee kleine bronnen, genaamd "La Rafa" en "Rafica" die de stroom van de rivier verhoogde, maar de lage grondwaterstand  en overexploitatie voor irrigatie legde de bronnen uiteindelijk droog.
Over de rio Tarafa, langs de zijkant van Aspe, zijn twee bruggen voor het verkeer en een voetgangersbrug gebouwd.
De oudste en belangrijkste brug is de "Puente del Baño", die moest in het midden van vorige eeuw het autoverkeer tegemoet te komen. Zij verbind het centrum van Aspe (Avenida de la Constitución) met Avenida de Navarra, langswaar de verbindingen met Novelda en Monforte del Cid .
De brug" Alcalde D. Ramón Berenguer" werd circa 2000 voltooid. Zijn naam eert de nagedachtenis van een overleden burgemeester uit de recente geschiedenis van Aspe. Het is de breedste brug en verbind het NO deel van de stad (Avenida Padre Ismael) met de verbindingsweg naar Monforte del Cid en Novelda .
De voetgangersbrug is gebouwd in 2006 en verbindt twee districten van de stad: El Castillo en het district  San Juan .
In de oudheid werd de rivier gebruikt voor waterconsumptie en andere doeleinden door de bevolking van Aspe, echter met de komst
van het leidingwater in de twintigste eeuw werd de rivier aan haar lot overgelaten.
Dit leidde onder meer tot oeverbegroeiing van riet als gevolg van luchtvochtigheid. Deze overgroei ging gepaard met de vervanging van de inheemse fauna door muizen, ratten, slangen en allerlei inheemse insecten (meestal muggen en vliegen).


 Sinds 2004 is men begonnen met het reinigen van de rivier.  Aanvankelijk met het verwijderen van het riet dat meestal na een paar maanden terug begon te  ontkiemen. 
Na een investering van bijna vijf miljoen is sinds vorig jaar, na 10 jaar werk, 9 km van de rivier herschapen in zijn oude glorie. Een prestatie die heeft toegestaan ​​dat de rivier opgeschoond is en nu beter voorbereid is op de risico's van overstromingen. Ze is klaar voor de bezoekers, de wandelaars, fietsers, joggers en ruiters.De rio Tarafa is niet langer een stortplaats, ze is haar slechte imago van verwaarlozing kwijt.Je ziet terug de historische getuigenis van het Aljau kasteel aan een van de oude bruggen, je loopt over een mooi wandelpad langs de rivier, welk pad soms de rivier kruist via houten bruggen. Een mooie wandeling vertrekkende in de omgeving van de sporthal en terugkeer via de binnenstad (4 km).


 
Vertrek en eindpunt streetview kik HIER 
Maps kik HIER 


Route op Wikioc klik HIER

Rio Tarafa


  Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding http://hondon-nieves.blogspot.com.es/