18 november 2013

Tijd voor het plukken van de olijven - De kwaliteit van olijfolie

Meer dan 75% van de totale productie van olijfolie in de wereld is afkomstig van de Europese Gemeenschap. Duizenden jaren werd de olijfolie volgens ambachtelijke manier uit de olijf gehaald. De technieken en het materieel zijn de laatste jaren geperfectioneerd, maar het fabricageproces verloopt nagenoeg onveranderd volgens hetzelfde stramien. 

Olijfolie wordt verkocht onder verschillende benamingen naargelang de kwaliteit. Deze wordt bepaald door de zuurtegraad en de smaak, twee maatstaven die telkens op het einde van het fabricageproces gecontroleerd worden. Olie met een te hoge zuurtegraad wordt onderworpen aan een specifieke behandeling met de bedoeling de kleine fouten te verwijderen. Deze behandeling noemt men "raffinage" of "rectificatie". De benamingen die men terugvindt op de etiketten duiden op de verschillende kwaliteiten van olijfolie geschikt voor consumptie, vastgelegd door de Europese Gemeenschap.
De officiële benamingen:
Extra Vierge olijfolie
Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 1% (1 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie werden vastgelegd.

Vierge olijfolie
Olijfolie verkregen bij de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in zuurtegraad, van ten hoogste 2% en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.
Omdat Extra Vierge olijfolie en Vierge olijfolie zuivere vruchtensappen zijn, vertegenwoordigen zij een grote variëteit aan aroma′s en smaken, zoals ook bij wijn. De kleur van olijfolie is niet steeds een indicatie voor de smaak. De benaming " eerste koude persing" is niet meer hedendaags. Om naar een product met superieure kwaliteit te verwijzen wordt de benaming " Extra Vierge olijfolie " gebruikt.
Olijfolie
Een geraffineerde olijfolie waar men Vierge olijfolie aan toevoegt voor de smaak. Olijfolie heeft een zuurtegraad van ten hoogste 1,5%. De andere kenmerken komen overeen met diegenen die voor deze categorie zijn vastgesteld.

Olie uit afval van olijven
Olie verkregen door het mengen van geraffineerde olijfolie uit afval van olijven en Vierge olijfolie, met een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 1,5% en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgesteld.