30 juni 2013

Dama de Elche (dame van Elche)

De Dama de Elche (dame van Elche), uit de 4de-5de eeuw voor Christus., werd gevonden in de omgeving van de stad Elche


Deze beroemde zandsteensculptuur werd in 1897 in La Alcudia, zo'n 2 kilometer ten zuiden van Elche opgegraven. Het gaat om een polychroom beschilderde buste uit 425-375 voor Christus. van een Iberische dame, behangen met sieraden en met de haren in wielvorm langs het hoofd.
Geschiedenis 
Het beeld werd gevonden in 4 augustus 1897 door een jonge arbeider, Manuel Campello Esclapez. Deze "populaire" versie van het verhaal wijkt echter af van het officiële rapport van Pere Ibarra  die verklaarde dat Antonio Maciá  de buste vond.

Pierre Paris, een Franse archeologische kenner, kocht het beeld  en verscheepte het naar Frankrijk, waar het werd getoond in het Louvre en er verborgen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In 1940-1941 onderhandeld de Vichy regering  met Franco's regering over de terugkeer van de buste naar Spanje en op 27 juni 1941 is de "Dama de Elche" in het Museo del Prado (Madrid) geplaatst en vervolgens  naar het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid waar het nu  nog steeds te bewonderen is.
In Elche staat een replica.


Moderne Dama de Elche:


Overname van dit artikel is toegestaan voor niet-commerciële doeleinden mits bronvermelding