Laatste Nieuws

4 september 2018 vanaf 14.00 uur

GROTE BARBECUE TEN VOORDELE VAN MILAN’S RESUE.

Meer info klik HIER

More info click HERE

1 maart 2013

Legende, Hutspot, een Hollands gerecht? Vergeet het maar...

Hutspot, een Hollands gerecht? Vergeet het maar, de Hollandse hutspot is van origine toch minder Hollands dan we denken. Volgens de legende zou dit gerecht tijdens de Tachtigjarige oorlog door de Spanjaarden in Nederland zijn achtergelaten.
 
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de Spanjaarden in 1574 Leiden te bezetten. De stad was slecht voorbereid op het Spaanse beleg. 
Ruim 4 maanden is de stad hermetisch afgesloten. Niemand is er op voorbereid en al snel heeft iedereen knagende honger. Veel inwoners van Leiden stierven dan ook de hongerdood.
 
De Prins van Oranje besluit de dijken van Holland door te steken, zodat de omgeving van Leiden onder water zou lopen, wat de Spanjaarden moet verdrijven zodat de Geuzenvloot de stad kon bevrijden. Het verhaal gaat dat de Spanjaarden in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werden  gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. De Prins van Oranje had de dijken van Holland laten doorsteken en bovendien naderde de Geuzenvloot in hun platbodems. In de haast om weg te komen, lieten de Spanjaarden hun kamp voor wat het was inclusief het eten dat op dat moment werd klaargemaakt. Dit eten werd door de uitgehongerde Leidse bevolking gretig soldaat gemaakt en bestond uit fijngestampte wortelen, uien en pastinaken: hutspot. In de loop der jaren is de pastinaak vervangen door de aardappel die in 1574 nog maar kort geïntroduceerd en grotendeels onbekend was in Europa.
Op 3 oktober komen de Watergeuzen de stad binnen en nemen haring en wittebrood mee voor de uitgehongerde bevolking. Samen met de hutspot staan deze gerechten symbool voor het Leidens ontzet. Ieder jaar wordt dit op 3 oktober gevierd.
 
Spaanse hutspot:
Ingredientes: 1 solomillo de ternera (o cerdo) en una pieza; mantequilla; 1 kg patatas; 800 g zanahorias; 1 cebolla; 200 g bacon; pimienta; sal; 1 vasito vino blanco; 1/2 vasito agua.

Preparación: En una cazuela se pone a calentar la mantequilla. Salpimentar la carne al gusto y dorar en la mantequilla por ambos lados. Cuando esté dorada, añadir el vino blanco y el agua y dejar cocer a fuego lento durante 1,5 horas.
Aparte se ponen a cocer las patatas, zanahorias y cebolla peladas y en trozos durante 20 minutos. Cuando estén cocidas, se elimina completamente el agua y se machaca haciendo un puré homogéneo, añadiendo un chorrito de leche para suavizar.
El beicon se fríe en una sartén sin aceite y se añade al puré, mezclando bien.
Se sirve el puré con la carne cortada en trocitos y regado con un poco de salsa de la
 
 
Voor de Vlaamse lezers, er is wel degelijk een verschil tussen de Hollandse hutspot en de Vlaamse hutsepot...

Het beleg van Leiden
 
 
Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten