9 maart 2013

Spaanse legende: de duivelslessen in de grot van Salamanca

Oorspronkelijk was de Grot van Salamanca de crypte van de San Cebrián kerk. In deze crypte gaf de koster, Clemente Potosi, gedurende jaren les  in astrologie en handlezen.
De crypte bevindt zich in de Plaza de Carvajal waar vroeger de kerk van San Cebrián stond.
Vermoedelijk moesten de leerlingen van zijn klas beloven om de inhoud van de lessen niet te onthullen, dit is waarschijnlijk de reden waarom de legende van de duivelslessen is ontstaan. 

Zo gaat het verhaal dat rond 1400 de koster, die de lessen gaf, 's nachts  veranderde in de Duivel zelf. De Duivel gaf zijn lessen in de verste uithoek van de crypte bij het licht van een kaars zonder vlammen. Tijdens de lessen veranderde de duivel in de vorm van een mannelijke geit of van een hand op een stoel. De duivel gaf les in zwarte magie, astrologie en handlijnkunde naast vele andere duistere kunsten. Er waren telkens zeven studenten, en ze studeerde zeven opeenvolgende jaren. In ruil voor de lessen werd op het einde van die zeven jaar geloot werd wie er voor de lessen moest betalen. Als de sukkelaar die uitgeloot werd de lessen niet kon betalen moest hij voor de rest van zijn leven in de grot blijven om de Duivel te dienen.
Markies de Villena was één van de studenten die deelnam aan deze lessen en hij was degene die alles moest betalen. Jammer genoeg had de Markies geen geld genoeg en daardoor bleef hij gevangen in de grot om de Duivel te dienen en te helpen. Op een dag besliste hij  echter om een poging te wagen om te ontsnappen. Hij verborg zich in een grote aarden pot en wanneer de duivel in de grot binnenkwam en hem niet zag, ging de Duivel naar buiten om hem te zoeken. Daar de duivel de deur open liet staan kon Villena ontsnappen en de grot ontvluchten. De duivel probeerde hem alsnog te vatten, maar dat mislukte. De Duivel kon alleen de schaduw van Villena vangen… Sindsdien bleef Marqués de Villena gemerkt voor het leven omdat hij zijn schaduw verloren had. Hierdoor was hij gekenmerkt als de schuldenaar van de Duivel en kon zich nooit meer in de zon begeven. Hij was verplicht om  altijd in de schaduw te leven om niet op te vallen tussen de anderen.


Waar ligt Salamanca klik HIER

Foto toeristische dienst Salamenca

Overname van dit artikel is toegestaan mits  bronvermelding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten