28 januari 2013

Sax, feesten Moren en Christenen ter ere van San Blas 1-5 februari 2013


 
Optochten en gevechten tussen de Moren en Christenen in Sax van 1 tot 5 februari 2013. Dit jaarlijkse feest wordt gehouden ter ere van San Blas en het gaat om een ​​groot aantal parades, schijngevechten, de inbeslagneming van het kasteel en uiteindelijk de nederlaag en verdrijving van de Moren.

Vrijdag 1 februari
11:00 Parade van het Colegio Hermanas Carmelitas bij het Plaza del Ayuntamiento.
11:30 Openingstoespraken vanaf het balkon van het stadhuis op het Plaza de Ayuntamiento, gevolgd door het zingen van de hymne.
17:00 Parade van de Feestkoninginnen, gevolgd door de groepen van de Christenen en Moren vanaf Puente Picayo, samen Fuente del Cura, Callejón Banos, Esquina Iglesia, Plaza Cervantes einde bij Esquina Progreso.
21:40 Retreta Parade van Christenen en Moren van het Plaza del Ayuntamiento de Ermita de San Blas waar de begroeting van de heilige zal plaatsvinden.

Zaterdag 2 februari
08:30 Parade door de 8 muziekgroepen vanaf het Plaza del Ayuntamiento.
09:35 Processie 'De Candelas' met het afvuren van geweerschoten. Optocht van de Christelijke groepen gevolgd door de Moorse groepen vanaf het Plaza del Ayuntamiento langs Canalejas, M.Serrano, P. Gisbert, Alicante, Gran Via, Puerto Rico, JRJimenez, Yecla, Carrera, Ramon y Cajal, Caja Rural, Castelar, M.Chapi einde aan de kerk.
17:15 Processie 'Bajada del Santo' met het afvuren van geweerschoten. Optocht van de Christelijke groepen gevolgd door de Moorse groepen vanaf het Ermita, langs Chauli, M.Serrano, P. Gisbert, alicante, Gran Via, Puerto Rico, JR Jimenez, Yecla, Carrera, Ramon y Cajal, Caja Rural, Castelar, M. Chapi einde aan de kerk.

Zondag 3 februari
08:30 Parade door de 8 muziekgroepen vanaf de Gran Via de Plaza del Ayuntamiento.
12:30 Processie van San Blas, optocht van de Moorse groepen gevolgd door de Christelijke Bedrijven parade van de Iglesia de Calle Artal de Alagón de Ayuntamiento.
18:15 Parade van de Moren en Christenen en de binnenkomst van de christelijke ambassadeur, de feestkoninginnen starten de parade, gevolgd door de Moren en daarna de Christenen vanaf Pascual Carrion naar de Castillo en dan naar het stadhuis. De Christenen bezetten het kasteel en de Moorse ambassadeur overtuigt hen te vertrekken, De Moren veroveren de controle van het kasteel.

Maandag 4 Februari
08:30 Parade door de 8 muziekgroepen vanaf het Plaza del Ayuntamiento.
09:30 Parade 'Subida del Santo' met het afvuren van geweerschoten. Optocht van de Christelijke groepen gevolgd door de Moorse groepen vanaf de Iglesia de Ermita de San Blas, waar ze de traditionele Hymne zingen (12:00-12u30 ).
18:15 Parade van de Moren en Christenen en de binnenkomst van de Moorse ambassadeur, de feestkoninginnen starten de parade, gevolgd door de Moren en daarna de Christenen vanaf Pascual Carrion naar de Castillo en dan naar het stadhuis. De Moren bezetten het kasteel waarna de Christelijke ambassadeur hen vraagt te vertrekken, De Christenen veroveren het kasteel.

Dinsdag 5 februari
08:30 Parade door de 8 muziekgroepen vanaf het Plaza del Ayuntamiento.
18:30 Parade van de groepen en hun nieuwe aanvoerders vanaf Pascual Carrion de Ayuntamiento.
21:10 Groot vuurwerk om het einde van de feesten af te sluiten.

Route van Hondon de las Nieves naar Sax klik HIER
 

Wie is "San Blas"?
 
Blaise van Sebaste, vereerd als San Blas, was een arts, bisschop van Sebaste in Armenië (Turkije), en christelijke martelaar. Hij leidde een kluizenaarsleven  in een grot in de bossen op de berg Argeus, welke later zijn zijn bisschopszetel werd. Hij werd gemarteld en geëxecuteerd op bevel van de Romeinse keizer Licinius, tijdens de vervolging van christenen in het begin van de vierde eeuw.
Zijn feest wordt gevierd op 3 februari.
Hij wordt beschouwd als de beschermheilige tegen keelpijn en is ook patroonheilige van de Republiek Paraguay, in van veel Spaanse steden.