Deze legende legt uit hoe de naam Alicante is ontstaan.
De wondermooie Cantara was de dochter van de Islamitische kalief die de stad bestuurde. (nu Alicante). Cantara genoot een goede opvoeding en had een mooie sociale positie dus was het niet verwonderlijk dat twee jonge moslims, Almanzor en Aly, stapelgek verliefd op haar waren. De kalief besloot dat een van hen een goede echtgenoot zou worden voor zijn dochter, maar ... welke van de twee?
De
kalief, geplaatst voor een groot dilemma, besloot een Salomons oordeel te vellen. De vrijers moesten elk een taak uitvoeren en Allah
zou beslissen. Dus Almanzor en Aly gingen aan het werk. Almanzor
moest naar India om de kalief zijn geliefde zeldzame specerijen te brengen. Aly kreeg de opdracht om een enorme gracht te graven
om "groen water" (drinkbaar water) vanaf Tibi naar de stad (Alicante) te brengen. Kronieken
zeggen dat, terwijl Almanzor met zijn boten naar India vaart om
specerijen te halen, Ali zich niet zo serieus aan zijn taak wijdde. Hij hield zich
liever bezig met het schrijven van poëzie over zijn liefde voor Cantara... Ook Cantara is dol verliefd op hem en kan zelfs niet wachten op de afloop van de opgegeven taken, zij had haar keuze al gemaakt.
Niet veel later kwam Almanzor, met zijn schepen beladen met specerijen, aan in de haven. De kalief, een man van zijn woord, gaf hem zijn dochter ten huwelijk.
Niet veel later kwam Almanzor, met zijn schepen beladen met specerijen, aan in de haven. De kalief, een man van zijn woord, gaf hem zijn dochter ten huwelijk.
De wanhopige Aly sprong in een diep ravijn. De mooie Cantara,
doordrenkt van schande, besloot om de voetsporen van haar liefde te
volgen, en sprong in de zee vanaf de klif van San Julián. Men zegt dat de kalief, na de dood van zijn dochter Cantara, stierf van verdriet en verrassend genoeg verscheen zijn beeltenis op de berg Benacantil. (nu nog te zien). De legende wil dat de rechter van de stad, onder de indruk van de feiten, besloot de stad "Alicántara" noemen, het huidige Alicante.
Overname artikel toegestaan mits bronvermelding.