10 mei 2019

Paleis "El Portalet" in Alicante

El Portalet Palace werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Het dankt zijn naam aan de locatie, op de hoek tussen de straat Labradores en de straat die bekend staat als Portalet de Capuchinas, nu Calle de Santo Tomás. Aan het einde van deze straat bestond er een deur, die toegang gaf tot het Capuchinas-klooster.

Het paleis dat we vandaag zien, heeft gedurende drie eeuwen vele renovaties ondergaan door zijn bewoners. Het is een levend getuigenis van de geschiedenis van de stad Alicante. In de 19e eeuw werd een deel van het gebouw beheerd door de familie Maisonnave-O'Connor. Aan het einde van de 19e eeuw was het respectievelijk het hoofdkwartier van de Philharmonic Society, van de Federale Republikeinse Partij, en van het hoofdkwartier van de krant La Federación.

Aan het begin van de 20e eeuw huisvestte het gebouw de liefdadigheidsorganisatie "Montepío Mercantil Provincial de Alicante", vanwege de prachtige interieurversieringen van de "Sala Noble" waar deze vereniging talloze feesten, liefdadigheidsfeesten en conferenties organiseerde. De belangrijkste renovaties werden uitgevoerd onder het beheer van deze organisatie gedurende de eerste helft van de 20e eeuw. Interieurruimtes werden getransformeerd en de bovenste verdieping werd toegevoegd.

De huidige renovatie heeft het mogelijk gemaakt de pracht van het gebouw te herstellen en drie van de kamers zijn tentoonstellingsruimtes geworden. Een kamer op de begane grond herbergt een bezoekerscentrum, een ander op een tussenverdieping vertoont een Spaanse Romanillos-Harris gitaarcollectie en ten slotte heeft de andere tussenverdieping de tentoonstelling "Alicante's monumenten van Vila Nova tot Vila Vella" presentatie van zeven historische gebouwen in de oude binnenstad. Het gebouw bied mogelijkheden voor seizoensgebonden en buitengewone activiteiten die van belang zijn op het gebied van cultuur en sociale relaties.

Gratis toegang

Openinguren
     Maandag: gesloten
     Dinsdag: 18:00 tot 20:00 uur
     Van woensdag tot zaterdag: van 10.30 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur
     Zondag en feestdagen: 10.30 uur tot 14.00 uur

adres
Carrer Llauradors 15. Alicante 03002
Telefoon: (+34) 965 555 480