24 oktober 2014

Halloween, ook voor vele Spanjaarden een leuk feestje.


Halloween , de Angelsaksische traditie is ondertussen ook overgewaaid naar Spanje. 
De nacht van Halloween, de traditionele vooravond van Allerheiligen, is ook bij vele Spanjaarden een informeel feestje geworden.

Halloween komt van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. De viering kwam naar Amerika door de Ieren. In de Iers-Keltische traditie was 1 november nieuwjaar en dus was 31 oktober Oudejaarsavond. De Kel­ten noemden hun feest Samhain. Ze geloofden dat op die laatste avond van het jaar de geesten van alle mensen die dat jaar gestorven waren, terug zouden keren om te proberen bezit te nemen van een levend lichaam. De mensen legden voedsel neer voor de deur  om de goede geesten aan te trekken en droegen maskers om de kwade geesten af te weren. Maar met het verstrijken van de tijd verloor het gebeuren haar spirituele oorsprong mede door de verspreiding van het christendom in Europa waardoor 1 november een meer religieuze betekenis heeft gekregen.

De huidige Amerikaanse "consumptie industrie" was verantwoordelijk voor het verspreiden van Halloween over de hele wereld. De buurlanden in Zuid-Amerika en het grootste deel van Europa zijn bezweken.
Het vieren van Halloween is ondertussen ook populair geworden in Spanje. De grote winkelcentra en televisie besteden veel aandacht aan deze datum een dag waarop men de consument tracht te lokken met zombie, vampier en andere kostuums.
Op 31 oktober zullen de kinderen weer van huis naar huis trekken om snoepjes te vragen aan  buren en familie. Kinderen genieten van het dragen van al die rare kostuums en ook de scholen spelen in op deze gebeurtenis. Die dag komen ook veel kinderen verkleed naar school.
Oudere kinderen genieten 's avonds van de Haloween party's die overal  gegeven worden.
Op veel plaatsen in het land is er ook de traditie van het vieren op 31 oktober met het roosteren en eten van gepofte kastanjes. 


Aspe

Finca El Romero Barbarroja 

Finca La Montanosa, Hondón de las Nieves

 Hovar in La Romana

Casino van Novelda

Rio Safari
 Halloween vieren in  Rio Safari Elche en geniet van een maand van angst
meer info op https://www.facebook.com/riosafarielx