17 augustus 2013

Modderbaden in Novelda, een vuile poel of een zegen voor de gezondheid...

Het verhaal gaat dat zij die baden in deze brakke wateren genieten van een wonderbaarlijke gezondheid. Men zegt dat deze modderbaden bot-en gewrichtsaandoeningen verlichten, huid geneest, je komt er mee terug op krachten en zelfs een verkoudheid of griep is met deze modderbaden te voorkomen.
De modderbaden zijn gelegen juist buiten Novelde aan de snelweg A 31 naar Alicante. 
De bezoekers van de modderbaden parkeren hun voertuigen in de buurt van Rambla de Les Salinetes, juist voor het elektriciteits verdeelstation,  een streek die lijkt op een ongastvrij en bar maanlandschap.
Het volledig schoon, zuiver en zoute water dat uit een grote buis uit de bergwand stroomt heeft  winter en  zomer een temperatuur van 22 graden. Het zoutgehalte bedraagt  250 gram zout per liter water. Drijven op het water kan je in de zoute plas die naast de bron is uitgegraven. Regelmatig controleren universiteiten de kwaliteit van het water.
Vroeger was deze plaats een van de beste natuurlijke spa's in Europa. Zelfs Franco kwam naar deze bron om te genieten van de wonderbaarlijke krachten van deze spa maar rond 1940  werd de hele infrastructuur gesloopt om de materialen te hergebruiken in het naoorlogse Spanje waar alles schaars was.  
Oudere mensen herinneren zich nog die glorieuze jaren en  klagen nu dat er geen toiletten en wasplaatsen meer zijn.
Wist je trouwens dat vele bergen in deze regio nog steeds een hoog zoutgehalte hebben. Vele plaatsnamen herinneren trouwens aan een rijk zoutverleden. Ook de zoutvaktes van Santa Polo zouden gevoed worden met zout water uit deze regio. 

Een Spaanstalig filmpje over de geschiedenis en vergane glorie van de modderbaden klik HIER 

Paats waar de modderbaden liggen klik HIER
Als je van Novelda komt via de A 31 neem dan de afslag  210 ( ik dacht dat dit Novelda Norte was maar dat schijnt niet juist te zijn)

Foto Google maps klik HIER

Stel je er niet teveel van voor, maar het is leuk om er eens een kijkje (en een badje) te gaan nemen... neem wel proper water mee om je nadien af te spoelen...
(er zou ook een poel zijn met proper water...)


Modderbaden, Les Salinetes Novelda