29 oktober 2012

Het paleis van de Markies van Fontalba

Jacarilla

Het was Don Bartolomé Togores, een afstammeling van koning Jacobus I van Aragón, die Heer van Jacarilla werd in de vijftiende eeuw en die deze nederzetting op de kaart zette. In de 17e eeuw verkreeg Jacarilla onafhankelijkheid van Orihuela. Door diverse huwelijken en erfenissen is een zekere Francisco Sandoval Melgares in de 19e eeuw "eigenaar" geworden van het gebied. Toen Melgares in 1899 stierf werd het land verdeeld onder zijn vier kinderen: Alfonso, Ángeles, Rosario  en Sandoval. Sandoval, een edelman die het grootste deel bezat dat ook de dorpskern bevatte, verkocht in 1915 zijn deel (ruim 850 hectare) aan zijn vriend, de Markies van Fontalba voor een miljoen peseta's. Sandoval stierf datzelfde jaar.



Deze aristocratisch Markies liet in het centrum een statig paleis bouwen met 28 slaapkamers, grote inkomhal en ontvangstkamers. Langs de buitenkant werden de ramen, deuren, pilaren en de randen van het gebouw van sierlijke  tegels voorzien. Het paleis is omgeven door 20.000   tuinen met palmbomen, hibiscus en lila jacarandabomen.  Er zijn fonteinen, zonnewijzer (zonder wijzer) en kleine priëlen met zitbanken om van de tuinen te genieten. In de tuin is er een grot gemaakt van zeerotsen gewijd aan de Maagd van Almudena.

Naast het huis liet de Markies de prachtige kerk bouwen in de neo-gotische stijl De kerk is gewijd aan Nuestra Señora de Belen (Onze Lieve Vrouw van Bethlehem).

Na de dood van de Markies in 1930 is zijn dochter getrouwd en verhuisd. De erfgename van de Markies, had geen interesse meer in het dorp noch in de plantageopbrengst en droeg in 1947 het gebied over aan de 240 inwoners. Vandaag de dag zijn het paleis, de tuinen en de kerk eigendom van de gemeente.

De tuinen zijn vrij toegankelijk en worden door de gemeente goed onderhouden. Het paleis is niet open voor het publiek daar het in staat van verval is. Het gebouw is afgespannen met een politielint. (2012) De gemeente plant renovatiewerken maar weten nog niet wanneer deze gaan aanvangen… Hopelijk zal een renovatie het paleis terug herstellen in zijn oude glorie en zal het verval zich niet verder zetten zoals  de gebouwen in Santa Eulalia…(info Santa Eulalia klik HIER)




Ligging:
N 38° 03.645 W 000° 51.959
30S E 687216 N 4214705



Overname artikel toegestaan mits bronvermelding.

Voor meer foto’s klik HIER