2 augustus 2012

Aspe Moren en Christenen

7 tot 10 augustus 2012

Op verschillende plaatsen en tijdstippen vinden er elk jaar in Spanje folkloristische fiësta's plaats die de strijd tussen de Moren, of moslims, en de christenen ten tijde van de Reconquista grandioos in beeld brengen. De Reconquista is de langzame 'herovering' van het Iberische schiereiland door de katholieke koningen op de Arabische invallers. De strijd duurde van de 8ste tot het einde van de 15de eeuw.
De feesten die die episode in herinnering brengen, staan tot vandaag bekend als Moros y Cristianos. In de traditionele parades wordt eerst de verovering van de stad door de Moren uitgebeeld. Naderhand worden de moslims door de christenen verslagen en verdreven.



Dinsdag 7 augustus
19.30 u: bijeenkomst van alle groepen van Moren en Christenen op de Cruz de Orihuela voor een optocht. Route: c/ Castelar, San Pedro, San Jose, Avda. Constitucion. Aansluitend wordt de hymne van de Moros y Cristianos uitgevoerd

Woensdag 8 augustus
20.45 u: feestelijke optocht van de Moren. Route: c/ Castelar, San Pedro, San Jose, Avda. Constitucion, Pedro Galipienso, Parque Dr.

Donderdag 9 augustus
10.30 u: kinderoptocht. Route: Avda. Constitución, c/ San José, Francisco Candela, Plaza Mayor, Avda. Constitución
11.30 u: bijeenkomst op de Plaza Mayor voor de optocht
19.45 u: gevecht
20.00 u: optocht van Calle Virgen de las Nieves naar Basilica Nuestra Señora del Socorro
22.00 u: gevecht

Vrijdag 10 augustus
21.00 u: feestelijke optocht van de Christenen. Route: c/ Castelar, San Pedro, San Jose, Avda.
Constitucion, Pedro Galipienso, Parque Dr. Calatayud, Sagunto, Medico Antonio Pavia.