19 september 2016

De prachtige Ricote vallei ten zuiden van Murcia.


De prachtige Ricotevallei begint ten zuiden van de hoofdstad Murcia. De acht dorpen/steden, Archena, Villanueva, Ulea, Ojós, Ricote, Blanca, Abarán en Cieza bevinden zich allemaal in het dal van de rivier "Segura". De totale lengte van de Ricote Vallei is slechts 20km.
De "Vega del Segura", de vlakte langs de rivier, is een zeer productieve agrarische regio en uitermate geschikt voor het kweken van een grote verscheidenheid aan fruit, groenten en bloemen. Het vele water, nodig voor irrigatie van de boomgaarden, wordt afgetapt van de Segura en haar belangrijkste zijrivier de Guadalentín. Deze streek is al eeuwen van zeer groot belang in de tuinbouw zoals blijkt uit het aantal  resterende waterraderen nog uit de tijd van de Moren, sommige in verval, een aantal gerestaureerd.
De meest opvallende en aantrekkelijkste eigenschap van de vallei is het contrast tussen het weelderige groen van het land rond de rivier en de droge, ruige bergen die het gebied omsluiten. De hele vallei heeft verwijzingen naar de bewoning door de Moren. Het was hier dat de laatste Moren in deze regio leefden tot hun verdrijving door de Christelijke Koningen. Het verdrijven van de Moren had in de daarop volgende jaren een nefast economisch gevolg voor dit gebied.

Archena is bekend door de hoge kwaliteit van zijn warmwaterbronnen bekend sinds de Romeinse tijd. Het water, met grote genezende kracht, heeft een temperatuur van 50 °C. "Los Baños del Santuario de la Virgen de la Salúd" is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.
In deze stad bieden verschillende hotels gezondheidskuren.

Villanueva bevindt zich op een helling van de rechteroever van de rivier en is voornamelijk gebied met veel fruitteelt. De stad heeft een mooi historisch centrum.

Ulea is een land van contrasten, de groene vallei vol met palmbomen tegen het droge landschap van de omliggende bergen. De smalle straten, het geluid van fonteinen, reservoirs en putten, markeert het islamitische erfgoed dat deze vallei overspant. Een bezoek waart zijn de kerk van St. Bartholomeus gelegen in het hoogste deel van de stad en daterend uit de zestiende eeuw.

Ojós, van het Arabische woord (Oxox) betekend "boomgaarden". Geniet van het dwalen door de smalle kleurrijke straten. Het is de kleinste dorp in de vallei met ongeveer 600 inwoners. Een klein deel van de uitsluitend Moorse bevolking werd door de verdrijving van de Moren in 1618 bekeerd tot het christendom. Het is een levend museum van water, molens, kanalen en waterraderen. Ojos heeft verschillende grotten waar de herders hun toevlucht zochten met hun vee, en de Cueva de los Telares (Grot van de leeuwen) is de grootste.

Ricote, wordt omringd door bergen, waarvan de hoogste de Sierra de Ricote (1.124 m). Uitgestrekte dennenbossen lokken een avontuurlijk toerisme. Op de vruchtbare en kalkachtige zandstenen heuvels gedijen de wijngaarden die donker rode wijnen produceren.

Blanca heeft een vruchtbare vlakte aan de rivier Segura met weelderige boomgaarden. Het was in 713, na de Arabische verovering, dat hier de eerste Moren kwamen wonen. In Blanca staan ook nog de overblijfselen van een kasteel uit de 12e eeuw. Blanca is ook het startpunt voor een leuke rafting op de rivier. (http://www.raftingmurcia.es/)

Abarán is vooral veel bezocht om zijn gezellige hoekjes aan de kronkelende rivier omgeven door veel groene plekjes. Een belangrijk erfgoed is de kerk van San Pablo. Andere gebouwen in de omgeving zijn de Ermita de los Patronos Santos Médicos, gevestigd in een hoger gelegen gebied en te bereiken via een aangelegd wandelpad, het Santuario de Nuestra Señora del Oro, gelegen in de bergen van de dezelfde naam en het gerestaureerde Teatro Cervantes.

Cieza is de hoofdstad van de Vega Alta met een bevolking van ongeveer 32.000 personen. De Segura rivier loopt dwars door de stad. De economie is gebaseerd op landbouw met hoofdzakelijk de teelt van perziken en olijven. 

http://dai.ly/xie0ss is de link naar een filmpje over de Richote vallei.


2011 Valle de ricote door wimkuyps

Wim Kuyps
Artikel verschenen in de Costakrant nr. 26