19 februari 2013

De legende van "La dama de Arintero" de Vrouwe van Arintero

Juana de Arintero
In 1474, bij het begin van de Spaanse Successieoorlog, besloten de Katholieke Koningen dat in elk gezin, bestaande uit mannen tussen de 18 en 35 jaar, een van hen zich zou moeten aanbieden om als vrijwilliger te vechten tegen het Portugese leger. In Arintero woonde Graaf Don Juan Garcia met zijn vrouw Eleanor en hun zeven dochters. Graaf Don Garcia werd erg depressief, omdat hij zelf te oud was om een speer te dragen en om te vechten in dienst van de Koningen. Hij had ook geen zonen die zijn plaats in konden nemen. Bij het zien dat haar vader zo bedroefd was bood Juana, de meest roekeloze en vierde dochter uit het gezin, haar vader aan om namens de familie, naar de oorlog te trekken. Na lang aandringen stemde Don Juan toe en leerde zijn dochter vechten met zwaard en lans. Hij leerde haar paard rijden met een zware bepantsering. Zo kwam het dat Juana na twee maanden van de opleiding, vermomd als man en gekleed in een harnas en te paard, op weg ging om te vechten tegen de Portugezen.

Volgens de legenden zou, na maanden van zware gevechten, Juana de Arintero, welke de naam van Diego Oliveros had aangenomen, bekend staan als een dappere en heldhaftige ridder. Echter in 1475 in het midden van de Slag van Toro, botste de lans van Juana met een Portugese ridder. De impact was zo groot dat haar harnas opengereten werd en een van haar borsten zichtbaar werd. De andere Spaanse ridders waren verbijsterd om te zien dat de heldhaftige strijder in feite een vrouw was. Nadat de Portugezen waren verslagen, werd Juana,  voorgeleid aan koning Ferdinand II. De Koning vergaf Juana haar bedrog en meer nog, hij beloonde haar voor haar moed en strijdlust door haar een reeks titels en rechten te geven. De details werden opgeschreven in een officieel, door de Koning ondertekend document, welke Juana kon meenemen op de reis naar haar dorp.

Toen koningin Isabella hoorde van deze erkenning werd ze erg jaloers op Juana omdat zij als vrouw zoveel erkenning van de Koning had gekregen. Ze stuurde een groep soldaten naar Juana met de opdracht om het document af te nemen en haar te vermoorden. Terwijl Juana haar dorp naderde en de nacht doorbracht in het huis van familieleden in
La Candana werd ze overvallen door de soldaten. Nog snel kon Juana het document toevertrouwen aan haar neef die het meenam naar haar vader.

Afhankelijk van welke versie van de legende die je hoort, stierf de heldhaftige Juana, "La dama de Arintero",  in het gevecht met de soldaten van de Koningin of overleefde ze de aanval en huwde ze later met een Asturiaanse graaf...
Overname van dit artikel toestaan mits bronvermelding.