12 juli 2019

Torrevieja, viering van Virgen del Carmen, patrones van de Spaanse zeevaarders.

Nuestra Señora del Monte Carmelo (Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel), gewoonlijk aangeduid als Virgen del Carmen of Nuestra Señora del Carmen, is een van de vele aanroepingen van de Maagd Maria. De naam komt van de zogenaamde berg Karmel in Israël, een naam afgeleid van het woord Al-Karem en die kan worden vertaald als 'tuin'.De berg Karmel in het Heilige Land wordt in de Bijbel genoemd als de plek waar Elia streed tegen de profeten van de afgod Baäl.
In de twaalfde eeuw lieten kluizenaars zich door het geloof van de profeet Elia inspireren en vestigden zich op de berg Karmel, onder bescherming van de Heilige Maagd. Zij legden de basis voor de latere ordes van de karmelieten en karmelietessen.
De later heilig verklaarde karmeliet Simon Stock kreeg in 1251 in Cambridge een verschijning van de Heilige Maagd Maria. Zij gaf hem een scapulier. Zoals de traditie wil heeft de Maagd beloofd iedereen te bevrijden van het vagevuur aan alle zielen die het scapulier hebben gedragen tijdens zijn leven.
In 1386 werd de 16e juli voor de karmelieten een belangrijke feestdag. Sinds 1726 staat deze feestdag op de liturgische kalender van de Rooms-katholieke Kerk.
Deze "Virgen del Carmen" geeft ook de naam aan al diegenen die Carmen, Carmela of Carmelo worden genoemd.
Spanje is een van de landen waar de viering van "Virgen del Carmen" is geworteld. De vissers hebben "Virgen del Carmen" als beschermvrouw genomen en ook de Spaanse marine heeft haar als patrones gekozen. Om deze reden wordt de Virgen del Carmen bekend als "de Sterre der Zee" (Stella Maris).
Vrijwel alle dorpen en steden van de Spaanse kust vieren op 16 juli de religieuze verering van de "Virgen del Carmen". Ze organiseren kleurrijke processies en bedevaarten op zee.

De stad Torrevieja viert de Fiesta van de Virgen del Carmen, de patroonheilige van de vissers van 13 tot 16 juli 2019, wanneer het beeld van de Virgen door de stad wordt geparadeerd en vervolgens naar zee wordt gebracht op een van de vissen boten!

Zaterdag 13 juli
19:30 uur Misviering ter ere van alle vissers in de Sagrado Corazon de Jesus gevolgd door de bloemenofferande aan het Hombre del Mar-monument.

Maandag 15 juli
14:00 Paella Competitie in de Lonja de Pescado

Dinsdag 16 juli Dia de la Virgen del Carmen
08:00 Diana, muziekparade in de vroege ochtend
12:00 Traditionele 'vette poolwedstrijd' in de haven. Een looppad zal over het water worden aangelegd en bedekt met vet. Aan het uiteinde wordt een rode vlag geplaatst en iedereen die wil, kan langs de vette paal lopen en proberen de eerste te zijn die de vlag neemt!
19:00 Misviering in de Iglesia de la Inmaculada.
20:30 Processie met het beeld van de Virgen del Carmen. Route: Plaza de la Constitución, Concepción, Paseo Vista Alegre, vissershaven waar het standbeeld op een boot geplaatst zal worden en de processie een maritieme processie zal worden. Dit wordt gevolgd door een uitvoering van de Salve Marinera door de Unión Musical Torrevejense en het Jose Hodar-koor. Het standbeeld keert terug naar land en gaat verder langs Plaza Waldo Calero, Chapaprieta en Caballero de Rodas, naar de Iglesia de la Inmaculada.