Menu

31 maart 2019

Middeleeuwse feesten in Monforte del Cid van 5 tot 7 april 2019

Deze traditionele middeleeuwse markt wordt vergezeld door speelse en feestelijke activiteiten, zoals kinderworkshops, middeleeuws kamp, historische re-enactments van het Cid-tijdperk, tapasroute, concerten, theatervoorstellingen, en nog vele andere activiteiten .

29 maart 2019

Rojales - My Fair Lady op 13 april 20189

Slechts één uitvoering! in Capitol Theatre, Rojales op zaterdag 13 april 2019 om 19 uur
Voorstelling door Javea Players.
Meer info en reservering klik HIER

My Fair Lady speelt zich af in Londen in het jaar 1912.
Eliza Doolittle is een jonge vrouw uit de arbeidersklasse die bloemen verkoopt op Covent Garden. Ze heeft weinig manieren en ze praat plat Engels. Op een dag zien Henry Higgins en kolonel Pickering haar bloemen verkopen op de markt. Higgins gaat een weddenschap aan met zijn vriend kolonel Pickering dat hij erin zal slagen om Eliza in korte tijd niet alleen perfect Engels te leren maar haar ook de gangbare etiquette in de hogere kringen eigen te maken. Hij slaagt uiteindelijk in zijn opzet, maar tijdens het proces is Eliza zodanig geëmancipeerd geraakt, dat zij aangeeft niet langer afhankelijk te zijn van Higgins en haar eigen weg te kunnen gaan.



Queen Universe in theater Wagner te Aspe op 1 mei 2019

Het Universe Queen-concert zal worden uitgevoerd in Aspe op woensdag 1 mei 2019 om 20:30 uur in het Wagner Theater.
Toegangsbewijzen voor Universe Queen in het Wagner Theater in Aspe klik HIER
Prijzen vanaf 10 euro.






Internationale dag van de zigeuners op 7 april in Aspe

Viering Internationale dag van de zigeuner met flamenco dans en zang.
Optreden van verschillende artiesten.
Organisatie: O quer dor caló
Zondag 7 april 2019
Theater Wagner in Aspe

27 maart 2019

"El dia de la Vella" in Agost

"El dia de la Vella" wordt gevierd op de vierde woensdag van de vastentijd en is een lokaal feest. Het dateert uit onheuglijke tijden en bestaat in feite uit het installeren van verschillende poppen genaamd "Velles" of "Viejas" op de drempel van het huis en in de scholen welke scènes en gewoonten van de stad of dorp uitbeelden. Deze poppen zijn gekleed in traditionele lokale kleding, zoals pottenbakkers, boeren, enz. Ze worden vergezeld door een verklarende poster die op zijn beurt op een humoristische manier een sociale kritiek voert.
's Morgens bezoekt een jury alle 'Vellas' en deelt aan de winnaars geldprijzen uit waarna de vellas opgeruimd worden. Wees er dus vroeg bij.
In groepen trekt men nadien naar de bergen of het platteland om verder te feesten.
In de afgelopen jaren neemt deze traditie een enorme vlucht.
 








24 maart 2019

Restaurante Casa L’Art, een aanrader.

Vanmiddag, voor mijn verjaardag, lekker gaan eten bij Casa L'Art in Novelda. Een aanrader.
Danielle Van Leeuwen schreef onderstaand artikel over de geschiedenis van dit huis.


Casa L’Art is van oorsprong een oude boerderij. Het oudste deel is ongeveer 450 jaar oud. In de loop der jaren zijn er veel veranderingen geweest en er zijn mooie modernistische accenten. De oude boerderij was het huis van Carmina Alonso Pérez. Carmina is geboren in 1930 in Mexico. Haar Spaanse ouders besloten terug te keren naar Novelda toen ze 3 jaar oud was. Op 14-jarige leeftijd gaat Carmina terug naar Mexico en vindt ze de liefde van haar leven. Helaas is deze meneer getrouwd, maar ze begint toch een relatie met hem en raakt Carmina zwanger. Na de geboorte van haar buitenechtelijke zoon besluit ze toch weer terug te keren naar Novelda. Als alleenstaande moeder geen makkelijke beslissing en bovendien verliest ze in de jaren die volgen haar zicht. Maar dit weerhield Carmina niet om een intens leven te leiden. Ze leerde braille- en memorisatie technieken, oefende met gesloten ogen en overtrof zichzelf dag na dag. Zo behaalde ze diverse paralympische en Europese medailles op het onderdeel tandem fietsen, leidde ze jarenlang liefdadigheidsinstellingen en ondersteunde ze vele organisaties in Novelda. Tot haar dood in 2010 was ze een zeer geliefd persoon.
Na het overlijden van Carmina erven de kleinkinderen het huis. In goed overleg tovert Joan het huis om in Casa L’Art. Kleinzoon Joan Sol Madrid Riola begon op achtjarige leeftijd met danslessen. Eerst Galicische folklore en 3 jaar later met klassieke dans. Hij voltooide zijn opleiding in Madrid. De laatste 5 jaar danste hij bij een dansgroep in Arnhem, Nederland. Hier in Arnhem merkte Joan dat hij meer nodig had dan deze successen om voldoening te krijgen. Joan meldde zich aan voor vrijwilligerswerk en hij ontdekte wat hij met zijn leven wilde; “Waarom alleen lopen als je samen kunt vliegen”. Samen met een team heeft Joan het huis en tuin omgetoverd tot een prachtige plek. Een plek waar ruimte is voor kunstenaars om hun werk te tonen, met prachtige schilderijen aan de muren. Een plek waar de traditionele Spaanse keuken wordt gecombineerd met moderne internationale invloeden, met veel aandacht voor elk detail. Een plek waar de inrichting past bij de sfeer van het oude huis. Een plek waar je tafel in de oude gang staat of in één van de mooie kamers. Een plek waar je heerlijke (ook alcoholvrije) cocktails op het terras met uitzicht over Novelda kunt drinken. Een bijzondere plek met veel historie, die Joan graag aan iedereen laat zien en wat gezien mag (moet!) worden.
Danielle Van Leeuwen
Vinlopó editie 5



test

Populaire muziek in een klassiek jasje in Hondón de los Frailes op 30 maart

Plaats: Theater Hondón de los Frailes
Datum: 30 maart om 20 uur
Inkom gratis


20 maart 2019

Elche, meer dan 200.000 palmbomen

De Palmeral van Elche of Palmboomgaard van Elche is de benaming voor een stelsel van geïrrigeerde dadelpalmboomgaarden dat in 2000 is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Tegenwoordig telt het stedelijke gebied van Elche een totaal van 97 verschillende boomgaarden met ongeveer 70.000 dadelpalmen, grotendeels op de oostelijke oever van de Vinalopó. Bij dit aantal zijn de grote plantages rondom het stedelijk gebied niet inbegrepen. Als deze plantages wel worden meegeteld dan is het totaal ongeveer 200.000 dadelpalmbomen.
De eerste dadelpalmen in Elche zijn al in de 5e eeuw voor Christus geplant door Carthagers die zich hier vestigden. De Romeinen introduceerden de eerste vormen van agrarisch waterbeheer. In de Moorse periode werd de stad Elche verplaatst van zijn Romeinse locatie naar de huidige locatie, 7 km verder. De Moren ontwikkelden een ingenieus irrigatiesysteem, gebruikmakend van het water van de Vinalopórivier. Dit irrigatiesysteem wordt, nagenoeg onveranderd, nog steeds gebruikt.
In de 14e eeuw, na de herovering van het Iberisch Schiereiland door christelijke koninkrijken, ontwikkelde zich in Elche de ambachtelijke verwerking van gedroogde en geweven palmbladeren die werden gebruikt al decoratie bij de religieuze processies op Palmzondag. Ook vonden er in de 17e eeuw enkele verbeteringen plaats in het waterbeheer, zoals de aanleg van een dam in de Vinalopó, 6 km stroomopwaarts van Elche, waarmee de watertoevoer van het irrigatiesysteem werd verbeterd.
Met de groei van de stad in de 17e eeuw werd een deel van de palmen gerooid. Dit proces werd versneld door de industriële revolutie en de komst van de spoorweg in de 19e eeuw. De agrarische functie van de palmeral ging geleidelijk aan verloren. Halverwege de 20e eeuw was de dadeloogst (in november-december) nog slechts een marginale activiteit en voornamelijk bedoeld voor eigen gebruik of voor beperkte lokale consumptie.
De overgebleven economische betekenis bestaat voornamelijk uit de productie van "witte palmen": natuurlijk gebleekte palmbladeren die ambachtelijk worden verwerkt als decoratie en voor gebruik tijdens de processies op Palmzondag in heel Spanje.
In de jaren twintig werd de dreiging van het verdwijnen van de palmboomgaarden erkend en in de jaren dertig volgden de eerste pogingen de overgebleven boomgaarden wettelijke bescherming te geven. 
In 2000 werd de Palmeral van Elche opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bron Wikipedia