Menu

24 januari 2018

Covetes dels Moros, de grotten van de Moren in Bocairent.

De grotten bestaan ​​uit ongeveer vijftig kamers met elk een raamopening.  De openingen zijn verspreid over drie verschillende niveaus, maar zonder echte verdiepingen  te vormen. De meeste van deze kamers waren waarschijnlijk gebouwd als geïsoleerde eenheden, aangezien ze allemaal verankeringsringen voor touwen hebben, groeven voor deuren en raamkozijnen. Tegenwoordig zijn de kamers onderling verbonden via openingen in de muren evenals via kleine "schoorsteenpijpen" die toegang geven tot de verschillende niveaus. Een van de vensters die toegang gaf tot het complex bevindt zich op een lager niveau dan de rest op een hoogte van ongeveer 8 meter boven de grond en heeft geen binnenkamer maar is een soort "schoorsteen" met daarin uitgehouwen treden. Met het doel om de toegang te verbeteren, werd een deel van het gebied gedynamiteerd, waardoor deze toegang in 1908 werd verwoest.
In de afgelopen jaren is er een metalen trap geplaatst waardoor de grotten gemakkelijker toegankelijk zijn. De kamers, die bijna allemaal rechthoekig en van verschillende grootten, zijn gemiddeld 2,5 x 3 meter tot 2,5  x 4 meter en hebben een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter.
Door de eeuwen heen zijn er talloze gissingen geweest wat betreft het nut van deze holtes: oude grafkamers, graanschuren, een Visigoth-klooster? Hoewel de grotten moeilijk te dateren zijn vanwege het gebrek aan archeologische vondsten, inscripties of andere gegevens is na diverse archeologische verkenningen uitgevoerd door de MAOVA (het Archeologisch Museum van Ontinyent en de Albaidavallei) het tamelijk duidelijk dat ze werden gebruikt als opslagplaatsen en graanschuren. Ze zijn waarschijnlijk tijdens de Andalusische periode, tussen de X en XI-eeuw, uit de rots gehouwen en dienden de plattelandsgemeenschappen in het gebied, hoogstwaarschijnlijk van Berberse afkomst.

De legende van de  Covetes dels Moros.
Toen de christelijke troepen bij de herovering van Bocairent de stad omsingeld hadden, weigerden de Moren om zich over te geven en besloten liever al vechtend te sterven. Dat de Moren het niet konden halen van de grote troepen christenen begrepen ze al snel. Om te verhinderen dat hun vrouwen in handen van de christenen zouden vallen, besloten de Moren met man en macht de kleine kamertjes uit te houwen in de verticale rotswand, allen maar bereikbaar met hoge ladders, die gemakkelijk omver te duwen waren. De vrouwen konden zich daarin verschuilen voorzien van voedsel en water. De stad werd verder belegerd en na een hevige strijd werden alle Moren gedood.
Al snel werd de schuilplaats van de vrouwen ontdekt. Daar de Moren de ladders vernietigd hadden, werden snel nieuwe gemaakt, maar zodra die tegen de rotswand werden gezet werden ze door de Moorse vrouwen terug geduwd.
Dus besloten de christenen gewoon te wachten tot de honger en de dorst de vrouwen naar beneden zou drijven. Men onderschatte echter de vrouwen die niet in handen van de christenen wilden vallen. Toen ze geen water en voedsel meer hadden besloten de vrouwen tot collectieve zelfmoord. Toen na een tijd de christenen toch de grotten konden binnendringen, vonden ze alleen nog maar de dode Moorse vrouwen.

De grotten kan je bezoeken van dinsdag tot zondag van 12 tot 14 uur.
Toegang € 1,50
Mooi te combineren met de ijskelder “Cava de Sant Blai”
Handtassen, rugzakken enz. mag je niet meenemen in de grotten. Neem eventueel een klein fototoestel mee.
Slippers is moeilijk, doe goede sportschoenen aan.
In de meeste kamers kan je niet recht staan.
Af te raden aan mensen met claustrofobie.
Jammer maar zwaarlijvige personen, mensen met fysieke beperkingen, kunnen niet/moeilijk door de “schoorstenen”.