31 januari 2016

Orihuela stadswandeling: La Almazara op 7 februari 2016

La Almazara, (de molen)
Zondag, 7 februari, om 10:00 uur.
Prijs: 5 € met proeverij
Trefpunt: toeristische info Orihuela
Informatie en verplichte reservering toeristische dienst
Tel 966760000 ext. 32
Het bezoek zal worden gegeven in het Spaans


Legende: sneeuw in Benidorm


Mubarak was een wijze en verstandige Moorse heerser over het gebied van Benidorm en leefde in vrede en harmonie met Moren en Christenen. Mubarak had geen zonen, maar troostte zich met de kwaliteiten die de natuur en een uitstekende opvoeding had gegeven aan zijn enige dochter Zobeida.
Zobeida werd echter verliefd op een knappe Christelijke man, Diego, maar ondanks de harmonie, waarinvde twee gemeenschappen woonden, was het voor Mubarak onmogelijk dat een Moslima met een Christen zou huwen en zeker zijn dochter niet. De twee geliefde waren ontroostbaar en namen het besluit om samen te vluchten naar een streek waar haar vader geen zeggenschap had. Op een nacht vluchten de twee geliefden zoals gepland door zich via een touw van de klif naar het strand te laten glijden.
Als snel echter werd  hun vluchtpoging ontdekt en Mubarak stuurde zijn soldaten op pad om het jonge stel op te sporen. Onder arrest werden de geliefde terug naar het paleis gebracht. De Moorse heerser zette boos zijn dochter achter slot en grendel en sloot  Diego op in een van zijn diepste kerkers. Maar bewogen door genade, besloten om het leven van de christelijke jongen te sparen voor een leven in een sombere kerker van het kasteel, zei hij "Je zult vrij komen wanneer de velden rond Benidorm zijn bedekt met witte sneeuw". Een onzinnige genaderegel daar het in Benidorm nooit sneeuwt...
Maanden gingen voorbij, tot op een ochtend in januari de amandelbomen in de vlakte rond Benidorm in volle bloei kwamen. Het landschap werd bedekt met witte bloemen. Vanuit het kasteel leek het of de streek herschapen was in een sneeuwlandschap. Diego herinnerde Mubarak aan zijn belofte en Mubarak was zo in bewondering voor het prachtige landschap dat hij Diego zijn vrijheid verleende  en toestemming gaf in het huwelijk met zijn dochter Zobeida. In de loop der jaren, kwamen er vele muslmán kleinkinderen bij en Diego was een trouwe vazal die zijn schoonvader hielp in alles wat niet tegen zijn religie was.

30 januari 2016

Rondleiding in de watermolen op de Rio Chicamo.

28 februari om 9.30 uur.
Duurtijd 2 uur.
Volgende bezoek van de toeristische dienst van Abanilla  gaat naar de molen op de rio Chícamo en omgeving. Sinds mensenheugenis hebben de Abanilleros gebruik gemaakt van de wateren van de rivier de Chícamo, boven alles, voor irrigatie. Het water is ook gebruikt om watermolens aan te drijven. De oude molen op de rivier is onlangs gerestaureerd. Op dit bezoek zal worden gewezen op de Spaanse Danfordii, een vis beschermd door zijn gevaar van uitsterven.

Verplichte inschrijving bij de toeristische dienst van Abanilla. (zie affiche)
Wees er snel bij...

29 januari 2016

XX Dia de Villazgo in Pinoso op zondag 14 februari 2016


Dia de Villazgo is de dag waarop Pinoso haar zelfstandigheid als gemeente viert. Op 12 februari 1826 verkreeg Pinoso van koning Fernando VII als gemeente haar zelfstandigheid met als titel “Real Villa” en bekwam ze zo eveneens de scheiding van Monóvar

De feestelijkheden gaan door op de Plaza del Ayuntamiento – Plaza de la Iglesia – Cánovas del Castillo vanaf 9.00 uur.
De animatie van de "Fair" zal verzorgd worden door de dansgroepen van Pinoso.
Ambachtsbeurs met degustaties van lokale producten, live muziek, regionale volksdansen, workshops en parades. Altijd leuk om naartoe te gaan.

Klik HIER voor het Spaanstalig programma van deze feesten.


28 januari 2016

Dag van de Jira in Aspe op donderdag 4 februari 2016

Dag van de Jira, steeds de laatste donderdag voor Aswoensdag, is een traditie van al meer dan 100 jaar welke in Aspe  wordt gevierd en dit jaar zal plaats vinden op donderdag 4 februari vanaf 9:30 uur en wordt georganiseerd door de gemeente en de Culturele Vereniging van Aspe's Jira.
Op "El día de la Jira",
vanaf 9.30 uur, gaan groepen en verenigingen (de zogenaamde Jiras)  samengesteld uit mensen van alle leeftijden en verkleed  in een parade  door de oude binnenstad. Aankomst om 10.00 uur op de  Plaza Mayor waar op het podium, begeleid door het orkest,  elke groep een muzikaal optreden zal verzorgen met een origineel muzieknummer.
Het menu van deze dag is bijzonder en bestaat uit rijst en konijn,  rijstpudding en alles weggespoeld met een goede zoete wijn.
De activiteit wordt hervat op zaterdag 6 februari met de concentratie van alle groepen in het park om 18:00 uur en om 18:30 uur zal de parade naar de Plaza Mayor beginnen.
 

Bloesemwandeling in Hondón de las Nieves.



Zoals in vele dorpen in het Spaanse binnenland kan je ook in Hondón de las Nieves een mooie bloesemwandeling maken.
Parkeer je wagen in de omgeving van het dorp en  ga naar het dorpsplein. Neem de Carrer Nou, naast het speeltuintje en volg deze straat tot je aan het “Museum” van Hondón komt. Veel museum  is er niet te zien. Dit was vroeger het oude slachthuis van het dorp en was zover van het dorp gelegen wegens de stank van het afvalvlees. Rechts van het museum neem je de meest rechtse weg en vervolg tot de  volgende splitsing 200 meter verder. Hier neem je de weg links. In het eerste huis links woont beeldhouwer Jan Keijsers, maak op voorhand even met Jan een afspraak (636314033) om zijn beeldentuin te bezoeken. Jan gaat verhuizen en al zijn beelden zijn momenteel te koop. Vervolg je weg altijd zoveel mogelijk rechtdoor. Na ongeveer 1,3 km. kom je aan een splitsing van  wegen. Hier rechts aan houden en de weg verder, zoveel mogelijk rechtdoor en rechts blijven volgen. Na 1,5 km kom je terug aan een splitsing met links vuilnisbakken. Hier wandel je direct rechtsaf en blijf deze weg volgen tot je terug aan het museum bent. Tijdens de volledige rondwandeling zie je de kerk en het dorp liggen. Kies een dagje uit met mooi zonlicht, dan is de bloesem op zijn mooist.

 
 
 
 
 

Opruimactie bij "Barkinside".

Vandaag hadden we de grote opruimactie bij hondenopvangcentrum Barkinside in La Romana. Een tiental vrijwilligers hebben zo'n 5 uur blikjes gesorteerd en geplet, oud ijzer bijeengebracht, bouwmaterialen geordend, oude zitbanken gesloopt enz... Koffie, soep, frisdrank ontbrak natuurlijk niet om de honger en dorst te stillen na de zware arbeid. Alles ziet er nu terug een beetje netjes uit. Hartelijk dank aan alle  helpers.
2016 Opruimactie bij Barkinside
Er zijn 24 foto's in deze map.